11 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

Подготвят паметника „Шипка“ за ремонт

Подготвят Паметника на свободата „Шипка” да затвори за две години. Това ще е най-дългият период в почти вековната му история, през който музеят няма да работи. Причината е мащабен ремонт на емблематичната каменна сграда – символ на Освобождението.

Очаква се съвсем скоро да приключи съгласуването на проектната документация за ремонт, след което ще стартират и същинските дейности по консервация и реставрация на 32-метровия монумент.

Проектът предвижда обновяване на фасадите. Основният проблем, са компрометираните фугиращи смеси, които запълват пространството между облицоващите камъни. По проект всички тези стари фугиращи смеси трябва да бъдат механично отстранени от паметника и той да бъде изцяло профугиран.

Ще има намеси и в интериорното пространство, каменната облицовка ще бъде възстановена изцяло, като експозицията ще бъде съобразена с цвета на камъка. Ще се облагороди и пространството около паметника.

Related Articles

Скулпторът Н. Настев е победител в конкурса за изграждане на монумент на Кирил и Методий

Проектът на старозагорския скулптор Наско Настев е победител в конкурса за цялостно обемно-пространствена концепция за изграждане на паметник на светите братя Кирил и Методий....

Изграждат интермодален хъб за превоз на стоки

Трите терминала ще бъдат разположени в Пловдив, София и Бургас „Тракия икономическа зона“ със свои партньори от Италия ще изгради мащабен интермодален хъб с три...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ