25 C
Пловдив
четвъртък, май 30, 2024

Подготвят паметника „Шипка“ за ремонт

Подготвят Паметника на свободата „Шипка” да затвори за две години. Това ще е най-дългият период в почти вековната му история, през който музеят няма да работи. Причината е мащабен ремонт на емблематичната каменна сграда – символ на Освобождението.

Очаква се съвсем скоро да приключи съгласуването на проектната документация за ремонт, след което ще стартират и същинските дейности по консервация и реставрация на 32-метровия монумент.

Проектът предвижда обновяване на фасадите. Основният проблем, са компрометираните фугиращи смеси, които запълват пространството между облицоващите камъни. По проект всички тези стари фугиращи смеси трябва да бъдат механично отстранени от паметника и той да бъде изцяло профугиран.

Ще има намеси и в интериорното пространство, каменната облицовка ще бъде възстановена изцяло, като експозицията ще бъде съобразена с цвета на камъка. Ще се облагороди и пространството около паметника.

Related Articles

Изграждат православен храм в карловското село Марино поле

Православен храм ще има карловското село Марино поле. Кмет, духовници и съмишленици положиха основния камък на бъдещата църква. В основите на храма бе положена...

4 мащабни проекта стартират в Плевен

Четири мащабни проекта, които плевенчани очакват от години да се случат, вече са в ход и ще бъдат изпълнени до три години. Това са...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ