15 C
Пловдив
четвъртък, април 18, 2024

Подготвят паметника „Шипка“ за ремонт

Подготвят Паметника на свободата „Шипка” да затвори за две години. Това ще е най-дългият период в почти вековната му история, през който музеят няма да работи. Причината е мащабен ремонт на емблематичната каменна сграда – символ на Освобождението.

Очаква се съвсем скоро да приключи съгласуването на проектната документация за ремонт, след което ще стартират и същинските дейности по консервация и реставрация на 32-метровия монумент.

Проектът предвижда обновяване на фасадите. Основният проблем, са компрометираните фугиращи смеси, които запълват пространството между облицоващите камъни. По проект всички тези стари фугиращи смеси трябва да бъдат механично отстранени от паметника и той да бъде изцяло профугиран.

Ще има намеси и в интериорното пространство, каменната облицовка ще бъде възстановена изцяло, като експозицията ще бъде съобразена с цвета на камъка. Ще се облагороди и пространството около паметника.

Related Articles

До 15-и май започва ремонтът на Дюлинския проход

До 15-и май ще започне ремонтът на 34 км от III-906 през Дюлинския проход. Трасето, което ще се рехабилитира, е между с. Старо Оряхово...

НАП напомня: Българите с имоти в чужбина да ги декларират до 30 април

Националната агенция за приходите напомня на българските граждани, които притежават имоти в чужбина, че са задължени да ги декларират в годишната данъчна декларация за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ