29 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

Пловдив: Съгласуваха с НИНКН проекта за реставрация и адаптация на Баня Старинна

Градска художествена галерия – Пловдив получи от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) становище за съгласие с промените в идейния проект за реставрация и адаптация на Баня Старинна. Той предвижда обектът да се трансформира като Зали за съвременно изкуство.

Сега започва вторият етап от договора с проектанта – изготвянето на технически проект, който трябва да е готов за 90 работни дни. След което ще стартира премахването на прилежащите помощни постройки. Очаква се да се направи и археологическо проучване на разчистения терен, както и заснемане на тази част от сградата – паметник на културата.

Междувременно се наложи обезопасяването на пространството около сградата с поставяне на временни оградни съоръжения заради ронеща се фасада. Проблемът се появява периодично от години заради теч в този сегмент от покрива. От галерията е изпратено писмо до Инспектората на Министерството на културата с молба за създаване на специализирана комисия, която да даде предписания за авариен ремонт. Община Пловдив има готовност да финансира такъв ремонт.

Related Articles

Съюзът на ландшафтните архитекти отбелязва 20-годишен юбилей

На 14 юни Съюзът на ландшафтните архитекти (СЛА) отбелязва своя 20-годишен юбилей. По този повод се открива изложба на проектите, отличени в конкурса „Ландшафтен...

Започва ремонт на 140 спирки на градския транспорт във Варна

Община Варна започва обновяване на 140 спирки на градския транспорт. Дейностите включват почистване, измиване и отстраняване на счупени покрития на спиркозаслоните, информират от администрацията...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ