15 C
Пловдив
понеделник, май 20, 2024

Пловдив: Напредва ремонтът на Хуманитарната гимназия , паметник на културата

Започне монтиране на дограмата на западния корпус на сградата на емблематичната за Пловдив Хуманитарна гимназия, която е паметник на културата. След като в средата на август бяха направени проби от различните видове, за да се прецени дали прозорците отговарят на заданието, поетапното доставяне на останалите над 250 дървени рамки вече тече. Тези, които са в добро състояние от автентичните прозорци, ще бъдат запазени и реставрирани.

По фасадата също се работи. В момента се реновира орнаментиката, където е компрометирана. Строителните разтвори с нанасят по няколко пъти, за да се спази и предписанието, дадено от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) по технологията на реставрацията.

До началото на учебната година предстои да бъде реставрирана и входната врата, на която в момента се свалят наслояванията от боя. Западният корпус е готов на 90% и предстои боядисване. По облицовката на сградата има три вида камък, които също ще бъдат почистени с щадяща технология.

До момента за ремонта има частично осигурени средства от Министерството на културата и от Министерството на образованието и науката. Очаква се на предстоящата сесия на Общинския съвет да бъде дадено съгласие за осигуряването на средства в размер на 2 400 000 лв. с ДДС за дофинансиране от общинския бюджет на ремонтните дейности по знаковия за града обект.

Related Articles

Подменят опасните дървета при храм-паметник „Александър Невски“ с нови

По време на регулярните огледи за текущото състояние на дървесната растителност в София експерти на дирекция „Зелени системи“ са констатирали на площада при храм-паметника „Александър Невски“...

Община Свищов стартира пилотен проект за управление на отпадъците

В община Свищов стартира пилотен проект за управление на отпадъците. Проектът се реализира във връзка с влизането в сила от 1 януари 2025 г....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ