29 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

Пловдив: Готов е проектът за превръщането на ул. „Иван Вазов” в пешеходна

През есента ще затворят за движение на коли участъка между Библиотеката и Главната улица

Проектът за превръщането на емблематичната за Пловдив улица „Иван Вазов“ в пешеходна зона е готов и изпратен на НИНКН за съгласуване, информира главният архитект Димитър Ахрянов. След като се получи зелена светлина от органа към Министерството на културата, заданието ще бъде разделено на два етапа. Първият е ул. „Иван Вазов“ да стане пешеходна и вторият – останалите улици в зоната край тютюневите складове. След това ще се знае и точната количествено-стойностна сметка за реализацията на проекта. Предвижда се повдигането на улицата на едно ниво, като се запази сегашният габарит в участъка от ул. „Авксентий Велешки“ до Главната улица предвижда повдигането на улицата на едно ниво, като се запази сегашният габарит в този участък.

През септември Община Пловдив ще направи и експеримент, като затвори за по продължително време улицата. Тогава ще се види и реалният й ефект за трафика и движението в зоната, защото тогава се връщат учениците и децата в забавачките. През този период ще се проведат редица културни събития.

След това може да започне и реализация на проекта, който да я превърне в пешеходна за постоянно. Тогава достъп с автомобили през нея ще имат единствено живеещите в зоната, както и обслужващите коли.

Related Articles

Пак нови разписания и маршрути на влакове заради ремонта на гара София

От понеделник - 17 юни, влизат в сила промени в разписанията и маршрутите на някои влакове, други няма да се движат, но пътниците ще...

Съюзът на ландшафтните архитекти отбелязва 20-годишен юбилей

На 14 юни Съюзът на ландшафтните архитекти (СЛА) отбелязва своя 20-годишен юбилей. По този повод се открива изложба на проектите, отличени в конкурса „Ландшафтен...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ