16 C
Пловдив
неделя, февруари 25, 2024

Пловдив: Готов е проектът за превръщането на ул. „Иван Вазов” в пешеходна

През есента ще затворят за движение на коли участъка между Библиотеката и Главната улица

Проектът за превръщането на емблематичната за Пловдив улица „Иван Вазов“ в пешеходна зона е готов и изпратен на НИНКН за съгласуване, информира главният архитект Димитър Ахрянов. След като се получи зелена светлина от органа към Министерството на културата, заданието ще бъде разделено на два етапа. Първият е ул. „Иван Вазов“ да стане пешеходна и вторият – останалите улици в зоната край тютюневите складове. След това ще се знае и точната количествено-стойностна сметка за реализацията на проекта. Предвижда се повдигането на улицата на едно ниво, като се запази сегашният габарит в участъка от ул. „Авксентий Велешки“ до Главната улица предвижда повдигането на улицата на едно ниво, като се запази сегашният габарит в този участък.

През септември Община Пловдив ще направи и експеримент, като затвори за по продължително време улицата. Тогава ще се види и реалният й ефект за трафика и движението в зоната, защото тогава се връщат учениците и децата в забавачките. През този период ще се проведат редица културни събития.

След това може да започне и реализация на проекта, който да я превърне в пешеходна за постоянно. Тогава достъп с автомобили през нея ще имат единствено живеещите в зоната, както и обслужващите коли.

Related Articles

Инж. Илиян Терзиев: С 1/3 намаля продукцията на строителния бранш

Икономическият отчет на Камарата на строителите за 9-месечието на миналата година показва, че продукцията на строителния бранш е намаляла с 1/3, съобщи за БНР...

Русе – топ дестинация за туристи, Банско – най-посещаван сред зимните курорти

През 2023 г. най-голямо повишение на туристопотока в традиционните градски дестинации отбелязва Русе. Това показват данните на Единната система за туристическа информация. С малко...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ