21 C
Пловдив
неделя, октомври 1, 2023

Пловдив: Готов е проектът за превръщането на ул. „Иван Вазов” в пешеходна

През есента ще затворят за движение на коли участъка между Библиотеката и Главната улица

Проектът за превръщането на емблематичната за Пловдив улица „Иван Вазов“ в пешеходна зона е готов и изпратен на НИНКН за съгласуване, информира главният архитект Димитър Ахрянов. След като се получи зелена светлина от органа към Министерството на културата, заданието ще бъде разделено на два етапа. Първият е ул. „Иван Вазов“ да стане пешеходна и вторият – останалите улици в зоната край тютюневите складове. След това ще се знае и точната количествено-стойностна сметка за реализацията на проекта. Предвижда се повдигането на улицата на едно ниво, като се запази сегашният габарит в участъка от ул. „Авксентий Велешки“ до Главната улица предвижда повдигането на улицата на едно ниво, като се запази сегашният габарит в този участък.

През септември Община Пловдив ще направи и експеримент, като затвори за по продължително време улицата. Тогава ще се види и реалният й ефект за трафика и движението в зоната, защото тогава се връщат учениците и децата в забавачките. През този период ще се проведат редица културни събития.

След това може да започне и реализация на проекта, който да я превърне в пешеходна за постоянно. Тогава достъп с автомобили през нея ще имат единствено живеещите в зоната, както и обслужващите коли.

Related Articles

Старт: Първа копка на спортни зали за 7 млн. лева в Пловдив

Тренировъчният център за баскетбол и волейбол ще бъде в район „Западен” С церемония „Първа копка“ започва изграждането на две спортни зали с топла връзка в...

Община Балчик изгражда спортни обекти чрез местни инициативни групи

До края на годината Община Балчик ще изпълни втора част от проекта за изграждане на Спортен комплекс „Балик“, финансиран по Програмата за морско дело...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ