13 C
Пловдив
сряда, ноември 29, 2023

Пловдив: Бави се ремонтът на Националната търговска гимназия

Със забавени темпове се движи ремонтът на едно от големите училища в Пловдив – Националната търговска гимназия. Учениците няма да се върнат в своята сграда преди празниците, както бе предвидено. Това най-вероятно ще се отложи за следващата учебна година, а те ще продължат да водят занимания в училища от други райони.

Ремонтът на гимназията по ОП „Региони в растеж“ забави старта си с близо 5 години заради нуждата от дълги процедури на съгласуване. Това се наложи, тъй като сградата е паметник на културата от местно значение. Ремонтът включва строителни дейности, свързани с мерки за енергийна ефективност, подмяна на отоплителни, ВиК и електроинсталации, ремонт на спортни площадки, прилежащи дворни пространства. С изпълнението на проекта ще бъдат създадени условия за достъп на хора с увреждания. Предвижда се и доставка на модерно и съвременно оборудване.

ИСТОРИЯТА

Сградата е построена през 1926 г. Същата година се открива и Практическо търговско училище, което носи името на тогавашния председател на Търговско-индустриалната камара – Стефан Обрейков, заради неговото крупно дарение. Гимназията в Пловдив е четвъртата подобна в страната, след търговските училища в Свищов, Варна, Бургас. След Втората световна война сградата е взета за военна болница, а по-късно е използвана за занятията на новосъздадения Държавен университет. По-късно сградата е върната на техникума. След ремонта ще бъде запазен автентичният вид.

Related Articles

АПИ: Шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия

Шофьорите, на които в следващите дни им предстои пътуване, да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия, апелират от Агенция „Пътна инфраструктура“. Прогнозата е...

Благомир Коцев: Община Варна очаква до 100 млн. лева за строителни дейности и проектиране

За следващата година Община Варна ще получи финансова инжекция до 100 милиона лева. Те ще са за строителство, проектиране, покупка на техника и други...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ