27 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

Пловдив: Бави се ремонтът на Националната търговска гимназия

Със забавени темпове се движи ремонтът на едно от големите училища в Пловдив – Националната търговска гимназия. Учениците няма да се върнат в своята сграда преди празниците, както бе предвидено. Това най-вероятно ще се отложи за следващата учебна година, а те ще продължат да водят занимания в училища от други райони.

Ремонтът на гимназията по ОП „Региони в растеж“ забави старта си с близо 5 години заради нуждата от дълги процедури на съгласуване. Това се наложи, тъй като сградата е паметник на културата от местно значение. Ремонтът включва строителни дейности, свързани с мерки за енергийна ефективност, подмяна на отоплителни, ВиК и електроинсталации, ремонт на спортни площадки, прилежащи дворни пространства. С изпълнението на проекта ще бъдат създадени условия за достъп на хора с увреждания. Предвижда се и доставка на модерно и съвременно оборудване.

ИСТОРИЯТА

Сградата е построена през 1926 г. Същата година се открива и Практическо търговско училище, което носи името на тогавашния председател на Търговско-индустриалната камара – Стефан Обрейков, заради неговото крупно дарение. Гимназията в Пловдив е четвъртата подобна в страната, след търговските училища в Свищов, Варна, Бургас. След Втората световна война сградата е взета за военна болница, а по-късно е използвана за занятията на новосъздадения Държавен университет. По-късно сградата е върната на техникума. След ремонта ще бъде запазен автентичният вид.

Related Articles

КАБ: Стартира програма за безплатни обучения в архитектурно-строителния сектор

Целта е да се подкрепи дигитализацията на бранша Предстои да стартират безплатните обучения в рамките на Европейски цифров иновационен хъб (ЕЦИХ), сред чиито учредители е...

Строят модерна зала на Полигона на Столична община

"Осигурихме 700 000 лв. за изграждане на нова модерна зала за обучение в Полигона на общината в Панчарево. В нея ще се провеждат лекции...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ