26 C
Пловдив
вторник, септември 26, 2023

Плевен е единственият град в страната с изцяло ново енергоспестяващо улично осветление

Плевен е единственият областен град в страната с изцяло ново, модернизирано и енергоспестяващо улично осветление в резултат на изпълнението на проекта „Реконструкция на системата за улично осветление в град Плевен”, обяви кметът Георг Спартански.

С цел подобряване състоянието на уличното осветление в града и намаляване на разходите за поддръжка, Община Плевен подготви и обяви обществена поръчка с предмет: „Инженеринг, проектиране и реконструкция на системата за улично осветление на гр. Плевен“.

След проведена процедура избраният изпълнител е „Улично осветление“ ЕАД – София. Съгласно условията на договора, сключен между Община Плевен и „Улично осветление“ ЕАД, фирмата изпълнител осигури финансиране на дейностите, предвидени в поръчката. След приемането и въвеждане в експлоатация на реконструираната система за улично осветление, Община Плевен ще изплати инвестицията на равни месечни вноски за период от 10 години. Този срок е обвързан с енергийните и експлоатационни спестявания, които са резултат от въвеждането на мерките, предвидени в доклада за енергийно обследване. За период от 5 години изпълнителят ще извършва гаранционна поддръжка на монтираните нови осветителни тела и други компоненти от системата.

Строително-монтажните дейности, свързани с изпълнението на проекта, започнаха през м. август 2020 г. и завършиха през м. април 2021 г. След изготвяне на всички необходими строителни книжа и протоколи обектът беше въведен в експлоатация на 29.04.2022 г.

В рамките на проекта е извършена доставка и монтаж на 7272 енергоспестяващи ефективни светодиодни осветителни тела. Изградена е система за централно наблюдение и управление на уличното осветление. Ремонтирани са 339 електрически табла с поставени компоненти от системата за управление в тях.

Инвестицията за реализиране на проекта е 5 121265 лева. Въвеждането на мерките ще доведе до икономия на средства /при цени от 2019 г./ за електроенергия около 372 000 лева годишно, а на средства за поддръжка – около 237 000 лева годишно.

Related Articles

Пловдив: Работна група чертае визия за Тютюневия град

Проблемите и благоустрояването на емблематичната зона на някогашните тютюневи складове в Пловдив, известна като Тютюневия град обсъдиха на среща представители на НИНКН, Община Пловдив...

На форум: Експерти дискутират бъдещето на световното културно наследство

Конфиндустрия България и Посолството на Италия в България, в сътрудничество с Италианския културен институт, Камарата на архитектите в България, Камарата на строителите в България...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ