5 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

ПГСАГ „Пеньо Пенев“ отбелязва 75 години от създаването си

Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия /ПГСАГ/ „Пеньо Пенев“ отбелязва 75 години от създаването си през настоящата седмица.

В рамките на честванията се проведе интердисциплинарен урок, посветен на живота и творчеството на патрона на гимназията. Той включваше освен преподаваното в часовете по история и цивилизация, български език и литература, както и по изобразително изкуство, много допълнителен материал, за който учениците трябваше сами да се подготвят.

„През годините това училище се доказа като достоен пример за традиции и новаторство, утвърждавайки се като престижно учебно заведение, възпитаващо достойни граждани и добре подготвени специалисти в някои от най-значимите обществени сфери. Продължавайте развитието си в сферата на строителството и архитектурата с много амбиция и отличия“, каза в обръщението си към учениците областният управител Данаил Ковачев.

Към момента в гимназията се обучават 500 младежи между 8 и 12 клас. Те учат в 20 паралелки, като 5 от тях предоставят възможност за дуално обучение. Сред тях са специалности в областта на водното строителство, транспортното строителство, строителство и архитектура, геодезия, както и на недвижимите имоти. Училището предлага и 1 защитена професия. Става дума за специалността „Художествена керамика“, в която се обучават 13 деветокласници.

През следващите дни предстоят още редица прояви, като състезания по професии и празничен концерт, който ще се проведе на 22 ноември.

Related Articles

Кметът на Свищов с книга за драматични моменти от историята на града

Описва пораженията от земетресението във Вранча през 1977 и отражението му върху архитектурата и хората Пораженията от опустошителното земетресение във Вранча върху архитектурата и развитието...

Статистика: Индустриалните общини първенци в създаването на нова заетост

Възстановяването на регионалните пазари на труда е неравномерно, като в над 2/3 от общините броят на наетите остава под рекордните нива от 2019 г....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ