Пазарът на луксозни имоти отчита много активна 2022 година

0

Засилена активност е отчетена в най-високия сегмент от имотния пазар – луксозните жилища. Най-скъпата сделка за 2022 г. е за апартамент с цена от 7620 евро/кв. метър на улица „Оборище“ в центъра на София. Това сочат данни от ново проучване на консултантската агенция Unique Estates.

Жилището-рекордьор се намира в напълно реновирана сграда на топ локация близо до Докторска градина, където се продават много малко имоти. Сградата разполага с 3-етажен подземен паркинг в район, където паркоместата са крайно оскъдни.

Имотите около Докторска градина традиционно са изключително скъпи, като апартаментите ново строителство започват от 5000 евро на кв. метър. Въпреки това жилищата у нас е възможно да поскъпнат още, тъй като в европейските столици цените са от порядъка на 8000-10 000 евро на кв. метър.

За да се постигне обаче такава цена, имотът трябва да е на много добра локация, да е в модерна сграда с разнообразни удобства, така че ползвателят му да се чувства като в хотел. Задължително трябва да има и паркомясто. Жилището трябва да е просторно, с високи тавани, а всяка спалня да има собствена баня. Трябва да разполага с отделна кухня и голяма тераса.

Налице са и купувачи на т.нар. „трофейни“ имоти. Тези клиенти сключват сделки за жилища, стояли на надпазарни цени, но днес намират реализация.

Според данните на компанията отстъпките още не са значим фактор на пазара. Апартаментите се продават почти без отстъпка, като тя е по-сериозен фактор на пазара на къщи.

През тази година активността на пазара на луксозни имоти у нас достигна рекордни нива. Във второто тримесечие броят сделки в сегмента изпревари дори регистрираните през 2008 г. обеми. Заедно с това цените продължават да растат, но с по-умерени темпове спрямо тези при масовите имоти, защото традиционно в по-високия сегмент цените рязко падат или се качват.

По данни на анализа на компанията за луксозни имоти нарастването в луксозния сегмент за периода януари-ноември е с около 23% на годишна база.

Според проучването към днешна дата купувачите са по-малко, но по-сигурни и мотивирани. Те търсят имот за лично ползване и са взискателни към това, което получават. Най-често се търсят апартаменти с 2 или 3 спални, както и нови луксозни имоти в затворени комплекси.

Очакванията на компанията за 2023 г. са за стабилен пазар без спад на цените. Нарастването ще е с ниски темпове, а клиентите, търсещи имоти със спекулативна цел, няма да са фактор на пазара в София.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си