29 C
Пловдив
четвъртък, юни 13, 2024

От 1 юли: Новата тарифа на тол таксите влиза в сила, но ще бъде преразгледана

Новата тарифа на тол таксите ще влезе в сила от 1 юли, но ще бъде преразгледана. В момента не е възможно нито нормативно, нито технически да се отложи влизането в сила на новата тарифа от тази дата, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Андрей Цеков. Той припомни, че съгласно постановление на служебното правителство от декември миналата година, тол таксите трябва да се увеличат от 1 юли с 50 процента.

В периода между януари и юни 2023 г. са провеждани многократни неформални срещи. На тях са дискутирани възможни изменения на тарифата, с които да се даде възможност на превозвачите да ползват отстъпки от определените тол такси на база изминати километри. Обсъждана е и възможността за въвеждане на съботно-неделно и нощно тарифиране, чрез което да се даде по-голяма гъвкавост и така да се съвместят интересите на транспортния бранш и на държавата, но не е постигнат консесус.

Цеков уточни, че до един месец работна група, в която ще участват представители на транспортния бранш и експерти на министерствата на регионалното развитие и на транспорта, ще изготви проект на промени на тарифата.

След като те бъдат одобрени от правителството, превозвачите ще получат обратно от държавата средствата, платени за по-високи такси след 1 юли.

Related Articles

Община Асеновград минава на екологичен транспорт

Община Асеновград сключи договор с фирмата изпълнител за доставка на електробуси. Финансирането е осигурено по процедура „Екологосъобразна мобилност“ на Националния план за възстановяване и...

Нощ на индустрията в Стара Загора среща работодатели и младежи

Нощ на индустрията предстои в Стара Загора. Първото по рода си събитие цели да осигури директна връзка между работодателите и всички желаещи да се...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ