19 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

От 1 февруари: Край на плащанията с лилавите 20 лева

Банкноти с номинална стойност 20 лева с емисия 2005 г., излизат от обращение от 1 февруари 2023 година, напомнят от БНБ. От тази дата те престават да бъдат законно платежно средство. Остава възможността да бъдат обменени на касите на Българска народна банка Парите ще се обменят по номинална стойност, без ограничение на количеството, без такса и без краен срок на обмяна. Друга възможност е купюри да бъдат запазени като колекционерски екземпляри.

Основна характеристика на банкнотите е бледолилавият цвят. На лицевата страна на парите е изобразена символиката на БНБ – част от сградата и емблемата на Централната банка. На обратната страна пък е поместена реплика на първата българска банкнота с номинал 20 лева от 1885 година.

Към края на октомври 2022 г. общият брой на всички банкноти с номинал 20 лв. в обращение е над 123 милиона. Това включва въпросните лилави банкноти, емисия 2005 г., и тези с лика на Стефан Стамболов.

Related Articles

Одобриха визията за новата многофункционална зала в Казанлък

Проектанти на спортното съоръжение са "Киряков Архитекти" Одобриха визията и функционалността на новата спортна зала, която предстои да бъде изградена в Казанлък. На обсъждането на...

100 нови електрически велосипеда са на разположение на бургазлии

Община Бургас закупи 100 електрически велосипеда, които могат да бъдат използвани на територията на града. Те са с олекотена алуминиева конструкция, което ги прави...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ