16 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

От 1 февруари: Край на плащанията с лилавите 20 лева

Банкноти с номинална стойност 20 лева с емисия 2005 г., излизат от обращение от 1 февруари 2023 година, напомнят от БНБ. От тази дата те престават да бъдат законно платежно средство. Остава възможността да бъдат обменени на касите на Българска народна банка Парите ще се обменят по номинална стойност, без ограничение на количеството, без такса и без краен срок на обмяна. Друга възможност е купюри да бъдат запазени като колекционерски екземпляри.

Основна характеристика на банкнотите е бледолилавият цвят. На лицевата страна на парите е изобразена символиката на БНБ – част от сградата и емблемата на Централната банка. На обратната страна пък е поместена реплика на първата българска банкнота с номинал 20 лева от 1885 година.

Към края на октомври 2022 г. общият брой на всички банкноти с номинал 20 лв. в обращение е над 123 милиона. Това включва въпросните лилави банкноти, емисия 2005 г., и тези с лика на Стефан Стамболов.

Related Articles

Пет музея във Варна вече са достъпни за хората с увреждания

Пет отдела на Регионалния исторически музей във Варна - Етнографският музей, Природонаучният музей, музей „Нова история на Варна“, Музеят на Възраждането и Аладжа манастир,...

Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3

Почти двадесет години след обявяването на проекта, България и Румъния започнаха реални действия за строителството на трети мост над Дунав. Двете страни подадоха съвместен...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ