15 C
Пловдив
понеделник, май 20, 2024

Откриват официално българския павилион във Венеция

Биеналето за архитектура 2023 ще продължи до 26 ноември

За първи път от 15 години насам България ще бъде представена на Венецианското биенале за архитектура 2023 г. Проектът „Образованието е придвижване от тъмнина към светлина“ на POV Architects бе избран след национален конкурс, организиран от Министерството на културата, Камарата на архитектите в България и Съюза на архитектите.

Демографската криза, обезлюдяването и изоставените училища са поставени във фокуса на българския проект. Целта на кураторите е да провокират сериозен дебат, да дадат гласност на темата и чрез павилиона да предоставят платформа за дискусии и обмен на информация. За да илюстрират визуално процеса на изоставените райони и намаляване на населението, кураторите Борис Тикварски, Божидара Вълкова, Мария Гяурова, Майк Фрич и Костадин Кокаланов се обединяват с белгийския фотограф Александър Дюмарей, който през последните години прекарва много време в пътувания из страната и документира през обектива си процеса на упадък и, по-конкретно, изоставените училища.

Изложбата е разделена на три основни зони – „вход“, „класна стая“ и „зона за интервюта/дебати“, като приканва посетителите постепенно да се потопят в сложния и будещ тревога проблем за свиващите се региони. Сценографията е нещо повече от обикновен фон – тя е платформа за размисъл, подтикваща посетителите да се включат в диалога за предизвикателствата, пред които сме изправени. Поемането на отговорност и извличането на поуки е една от основните задачи, която си поставят авторите на експозицията.

Кураторите си сътрудничат с институции и общини, за да съберат оригинални артефакти и да онагледят идеите си. За целта са подбрани стари детски съоръжения и училищно обзавеждане, които ще бъдат пренесени в залата – домакин на българския павилион във Венеция.

„Образованието е придвижване от тъмнина към светлина“ обещава да представи България по оригинален и запомнящ се начин. Концепцията отговаря на правилото на Биеналето – колкото по-въздействаща и разбираема е експозицията, толкова по-запомняща се е тя.

Създадено през 1895 година, La Biennale di Venezia днес е признато за една от най-престижните културни институции в света със събития в областта на изкуството, архитектурата, киното, танца, музиката и театъра. Официалното откриване на Българския павилион ще се състои на 18 май, а Биеналето за архитектура ще продължи до 26 ноември тази година.

Related Articles

На 17 май: Започва ремонт на участък от Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитация на 65 км от пътя На 17 май започва основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлинския проход....

Започва ремонт на един от натоварените пътни участъци в Ямболско

Аварийно- възстановителен ремонт започва на един от натоварените пътни участъци в Ямболско. До средата на юни ще бъдат извършени кърпежи по пътя между селата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ