32 C
Пловдив
понеделник, юни 24, 2024

Откриват новия демонстрационен център на „Акве калиде“

Открива официално новият демонстрационен център на ТК „Акве калиде“ в Бургас. Туристическа атракция ще заработи още утре и за посетители, информират от администрацията в града. Новият център представя подробно историята на минералните извори още от дълбока древност. Обектът е проектиран с две функционални части. В едната е подредена експозиция с артефакти, открити при археологическите разкопки на минералните бани. Демонстрационната част на комплекса показва на посетителите типичната баня от епохата на Римската империя. Зоната включва още семеен кът с детски басейн, парна баня, сауна, душове и ще работи на принципа на модерните спа центрове.

ПРОЕКТЪТ

Работата по създаване на ТК „Акве калиде“ започва през 2008 година. Тогава стартират археологическите разкопки, които продължават няколко години. Откриват се много артефакти от различни епохи – златни монети, печати, пръстени, керамични съдове и много други, които дават информация за начина на живот на хората миналите епохи.

Първият реализиран обект от проекта на Община Бургас е новата чешма за минерална вода. Със средства и усилия на местната администрация е възстановена банята на Сюлейман Великолепни в нейния автентичен вид. В близост до нея е изграден новият експозиционен център.

Снимки: Община Бургас

Related Articles

Общините ще избират между 3 модела за изчисление на такса битови отпадъци

Основни стъпки по прилагането на новите правила за изчисляване на такса битови отпадъци (ТБО) беше тема от втория ден за Националната среща на финансистите...

Предстои основен ремонт на Музея на мозайките в Девня

Над 5 млн. лв. отпуска Министерството на регионалното развитие и благоустройството за основен ремонт на Музея на мозайките в Девня. Проектът включва конструктивни промени...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ