11 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Откриват новия демонстрационен център на „Акве калиде“

Открива официално новият демонстрационен център на ТК „Акве калиде“ в Бургас. Туристическа атракция ще заработи още утре и за посетители, информират от администрацията в града. Новият център представя подробно историята на минералните извори още от дълбока древност. Обектът е проектиран с две функционални части. В едната е подредена експозиция с артефакти, открити при археологическите разкопки на минералните бани. Демонстрационната част на комплекса показва на посетителите типичната баня от епохата на Римската империя. Зоната включва още семеен кът с детски басейн, парна баня, сауна, душове и ще работи на принципа на модерните спа центрове.

ПРОЕКТЪТ

Работата по създаване на ТК „Акве калиде“ започва през 2008 година. Тогава стартират археологическите разкопки, които продължават няколко години. Откриват се много артефакти от различни епохи – златни монети, печати, пръстени, керамични съдове и много други, които дават информация за начина на живот на хората миналите епохи.

Първият реализиран обект от проекта на Община Бургас е новата чешма за минерална вода. Със средства и усилия на местната администрация е възстановена банята на Сюлейман Великолепни в нейния автентичен вид. В близост до нея е изграден новият експозиционен център.

Снимки: Община Бургас

Related Articles

Болница за източно лечение ще строят в Сапарева баня

Проектирането е възложено на Amfion Architecture Studio Здравен болничен център за корейска медицина се планира да бъде изграден в община Сапарева баня, информират от администрацията....

Обновеният планетариум в Смолян отваря врати

На 29 февруари официално открит обновеният Общински културно-образователен център „Планетариум с астрономическа обсерватория“ в Смолян. Вратите за посетители отварят от 1 март. Това става...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ