24 C
Пловдив
вторник, септември 26, 2023

Откриват новия демонстрационен център на „Акве калиде“

Открива официално новият демонстрационен център на ТК „Акве калиде“ в Бургас. Туристическа атракция ще заработи още утре и за посетители, информират от администрацията в града. Новият център представя подробно историята на минералните извори още от дълбока древност. Обектът е проектиран с две функционални части. В едната е подредена експозиция с артефакти, открити при археологическите разкопки на минералните бани. Демонстрационната част на комплекса показва на посетителите типичната баня от епохата на Римската империя. Зоната включва още семеен кът с детски басейн, парна баня, сауна, душове и ще работи на принципа на модерните спа центрове.

ПРОЕКТЪТ

Работата по създаване на ТК „Акве калиде“ започва през 2008 година. Тогава стартират археологическите разкопки, които продължават няколко години. Откриват се много артефакти от различни епохи – златни монети, печати, пръстени, керамични съдове и много други, които дават информация за начина на живот на хората миналите епохи.

Първият реализиран обект от проекта на Община Бургас е новата чешма за минерална вода. Със средства и усилия на местната администрация е възстановена банята на Сюлейман Великолепни в нейния автентичен вид. В близост до нея е изграден новият експозиционен център.

Снимки: Община Бургас

Related Articles

Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3

Почти двадесет години след обявяването на проекта, България и Румъния започнаха реални действия за строителството на трети мост над Дунав. Двете страни подадоха съвместен...

На форум: Експерти дискутират бъдещето на световното културно наследство

Конфиндустрия България и Посолството на Италия в България, в сътрудничество с Италианския културен институт, Камарата на архитектите в България, Камарата на строителите в България...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ