23 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

Откриват изложба за новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ в София

На 3 април в кулоарите на Народното събрание се открива тематична изложба за новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ в София. От Сдружение „За национален и духовен възход – Св. Патриарх Евтимий Търновски“ са изложили визуални материали, свързани с дейностите по изграждането на православния храм в столичния квартал „Люлин-9“. Храмът, посветен на един от най-всеотдайните ни духовници и книжовници се гради изцяло с дарения и е подкрепен от Българската православна църква, от Столичната община и от район „Люлин“. Проектът е дело на екип от 13 архитекта, а основният камък е тържествено положен на 20 януари 2022 г. от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп.

В завършен вид храмът ще бъде на 3 етажа, с разгърната площ от 1836 кв.м, височина на камбанарията 29.2 м, а на кубето 26.12м. На този етап е изградено подземното ниво от 782 кв.м, завършена е дейността на кота 4.5 и 7.8., като текат дейности на кота 8,9. Изложбата може да бъде видяна до 10 април и се организира с цел споделяне на добрия опит и катализиране вниманието на обществото към православието, културата и традициите на нашия народ.

В България няма друг храм, кръстен на Св. Патриарх Евтимий. Всички могат да станат съпричастни към проекта и да дарят средства на разкритата за целта банкова сметка.

Related Articles

Изграждат пречиствателна станция в Свиленград

В Свиленград предстои изграждането на пречиствателна станция за питейна вода. На редовно заседание Общинският съвет гласува единодушно предложението на кмета арх. Анастас Карчев да...

Откриха 4 зарядни станции за електромобили в Свиленград

Свиленград вече разполага с инсталация за производство на електроенергия от възобновяеми източници и четири зарядни станции за електромобили. Съоръженията се намират на паркинга на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ