25 C
Пловдив
понеделник, юли 15, 2024

Община Харманли става стопанин на „Изворът на Белоногата“

С решение на Министерския съвет община Харманли получи управлението върху имот – публична държавна собственост в м. „Хамаза“ в града. Теренът е с площ 8499 кв. М, като в него е разположена културната ценност „Герганина чешма“, известна като „Изворът на Белоногата“.

Общината е има изготвен инвестиционен проект за благоустрояване, който е съгласуван с МК още през 2016г. От администрацията информират, че ще предприемат мерки за зашитата, опазването и популяризирането на културното наследство чрез различни средства за финансиране. Сред тях са програма „Опазване на недвижимото културно наследство“ към Министерството на културата (МК), средства от бюджета на общината или чрез финансиране от различни европейски проекти и програми.

Още през 2017г. имаше намерение за възстановяване на „Изворът на Белоногата“ в Харманли. Общинските съветници упълномощиха кмета да кандидатства за финансиране за обновяване на един от символите на града. Основният проблем бе, че теренът няма Акт за собственост и няма как да се предприемат ремонтни и възстановителни дейности. Сега тази пречка е отстранена.

Related Articles

Записват за курса „Шайо“ по опазване на недвижимото културно наследство

НИНКН и школата „Шайо“ - Париж канят архитекти с интерес към паметниците на културата да кандидатстват за специализирания курс по опазване на недвижимото културно...

Зона за отдих и спорт ще правят в пловдивското село Брестник

С решение на правителство се променя статутът на имот в село Брестник от публична на частна държавна собственост и се прехвърля в собственост на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ