8 C
Пловдив
четвъртък, декември 7, 2023

Община Търговище с Наредба за облика на градските пространства

Община Търговище публикува за обществено обсъждане проект на нова Наредба за специфичните изисквания към облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли на територията на града. Приемането й е необходимо във връзка с процедурата за саниране на жилищни сгради. Целта е създаване на хармонична и естетична визия на различните градски зони.

Наредбата ще определя изискванията за цветовото оформление на сградите в различните квартали на града. За всяко пространство е определена различна цветова гама. Те са описани в приложения към публикувания проект. При индивидуално саниране на жилища, които не участват по програми за енергийна ефективност, новата мазилка ще трябва да е в същия цвят, като първоначално положената при изграждането на сградата. При брандиране върху витрини ще се разрешава рекламната и/или информационна площ да заема най-много 50% от площта на витрините на обекта.

Предвидените глоби за нарушители, които са физически лица, са от 300 лв. до 500 лв. За едноличните търговци и юридическите лица санкцията ще е имуществена, в размер от 500 лв. до 2000 лв. Разпоредбите ще се отнасят за всички нови инвестиционни намерения, реализирани след датата на влизането в сила на Наредбата.

Предложения по проекта се приемат в срок до 19 февруари 2023 г. Те могат да са подадени писмено в Центъра за административно обслужване на Общината или на e-mail: obshtina@targovishte.bg.

Related Articles

Президентът Радев открива българския павилион на КОП 28 в Дубай

Страната ни за първи път е на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата Президентът Румен Радев открива днес павилиона,...

Никулден е! Празнуват моряци, банкери и търговци

На 6 декември отбелязваме Никулден. Празникът е в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ