23 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

Община Русе финансира обследванията на 26 блока – кандидати за саниране

26 сдружения на собствениците бяха одобрени за финансова подкрепа от Община Русе за издаването на технически паспорти и направата на енергийни обследвания и архитектурни заснемания. Те са необходими при кандидатстване по настоящата програма за саниране на жилищни сгради. Община Русе е сред малкото в страната, които осигуриха заемообразни средства от собствения си бюджет за подпомагане на сдруженията при кандидатстване по програмата за енергийна ефективност. Инициативата беше на кмета Пенчо Милков и бе подкрепена от Общинския съвет в края на 2022 г.

Крайният срок за кандидатстване за помощ от Общината изтече преди дни, като договорите за финансиране на одобрените блокове са на обща стойност 994 443, 08 лв. при предвидени 1 млн. лв. в бюджета.

Наред с финансовата подкрепа местната управа осигурява и ежедневни консултации с експерти, разясняващи на гражданите условията за кандидатстване по програмата за саниране.

Желаещите да се включат в програмата за енергийна ефективност следва да подадат документи до 10 май. През септември ще стане ясен списъкът с одобрените. Ако сградата е одобрена, предоставените от Общината средства ще бъдат възстановени от полученото финансиране по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап I“(Процедурата) по Националния план за възстановяване и устойчивост.

В случай че кандидатстващата сграда не бъде одобрена за финансиране по процедурата, получените средства следва да бъдат върнати на Общината в срок до 12 месеца от влизане в сила на решението за отказ от финансиране по процедурата.

Related Articles

Спортното министерство осигурява средства за ремонт за спортни училища в страната

Министерството на спорта осигури 15,6 милиона лева за ремонт в държавните спортни училища. Те се нуждаят от финансова подкрепа, за да обезпечат нормален учебен...

В Бургас изкачват 14-етажна сграда за Деня без асансьори

С изкачване на 14-етажна сграда в Бургас ще бъде отбелязан Денят без асансьори. Това ще се случи на 14 април в хотел "Парк". Общо...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ