34 C
Пловдив
понеделник, юли 15, 2024

Община Русе финансира обследванията на 26 блока – кандидати за саниране

26 сдружения на собствениците бяха одобрени за финансова подкрепа от Община Русе за издаването на технически паспорти и направата на енергийни обследвания и архитектурни заснемания. Те са необходими при кандидатстване по настоящата програма за саниране на жилищни сгради. Община Русе е сред малкото в страната, които осигуриха заемообразни средства от собствения си бюджет за подпомагане на сдруженията при кандидатстване по програмата за енергийна ефективност. Инициативата беше на кмета Пенчо Милков и бе подкрепена от Общинския съвет в края на 2022 г.

Крайният срок за кандидатстване за помощ от Общината изтече преди дни, като договорите за финансиране на одобрените блокове са на обща стойност 994 443, 08 лв. при предвидени 1 млн. лв. в бюджета.

Наред с финансовата подкрепа местната управа осигурява и ежедневни консултации с експерти, разясняващи на гражданите условията за кандидатстване по програмата за саниране.

Желаещите да се включат в програмата за енергийна ефективност следва да подадат документи до 10 май. През септември ще стане ясен списъкът с одобрените. Ако сградата е одобрена, предоставените от Общината средства ще бъдат възстановени от полученото финансиране по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап I“(Процедурата) по Националния план за възстановяване и устойчивост.

В случай че кандидатстващата сграда не бъде одобрена за финансиране по процедурата, получените средства следва да бъдат върнати на Общината в срок до 12 месеца от влизане в сила на решението за отказ от финансиране по процедурата.

Related Articles

Записват за курса „Шайо“ по опазване на недвижимото културно наследство

НИНКН и школата „Шайо“ - Париж канят архитекти с интерес към паметниците на културата да кандидатстват за специализирания курс по опазване на недвижимото културно...

Легла от картон и без климатици: Олимпийското село в Париж ще бъде „най-зеленото“

Самите сгради ще бъдат рециклирани след края на игрите Домакините и организаторите на Олимпийските игри в Париж анонсираха, че това ще бъдат „най-зелените и устойчиви...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ