2 C
Пловдив
неделя, декември 10, 2023

Община Мездра въвежда дигитално управление на отпадъците

Мездра, в партньорство с телекомуникационната компания част от Deutsche Telekom Group, стартира проект за интелигентна система за дигитално управление на битовите отпадъци. Тя е специално разработена за българските общини и събира данни за количеството отпадъци във всички контейнери в града.

Системата позволява детайлно отчитане на отпадъците от всеки контейнер, фирма и институция.

Иновацията за интелигентно сметосъбиране включва три компонента: сензор за измерване на налягането, с който се изчислява колко тежи даден контейнер; комуникационен модул, който изпраща данните в реално време в облачна система, за да се следят и анализират от съответното общинско звено; и поставен върху контейнера идентификатор (RFID таг). Този таг съдържа уникален код, който автоматично разпознава кой е контейнерът и зачислява измереното количество към него и към локацията му.

Събраните до момента данни разкриват локации с висока концентрация на отпадъци, което предоставя на Мездра ценна информация за оптимизация на графиците и маршрутите на сметосъбиращите машини. Така градът може да реагира бързо и ефективно, като адаптира ресурсите си спрямо актуалните нужди.

В следващите месеци общината планира обучения за гражданите, за да ги запознае с новата система и начина й на работа. Очаква се пълното внедряване на системата да приключи до края на 2024 година.

Related Articles

Подобряват енергийните характеристики на Младежкия център в Димитровград

Община Димитровград спечели нов проект по Плана за възстановяване и устойчивост. Обектът на интервенция е сградата на Детския и младежки център, който се намира...

Ремонтират Националния студентски дом с пари от Плана за възстановяване и устойчивост

Създаване на Национален фокусен център към Националния студентски дом в София позволява ремонтът на емблематичната сграда да се осъществи със средства от Националния план...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ