3 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Община Варна ще финансира археологически проучвания на обекти в региона

Община Варна ще отпусне средства и тази година за проучвания на раннохристиянската църква край село Звездица. Предвиждат се пари и за Варненския халколитен некропол, където е открито най-старото обработено злато в света. „Надявам се предложенията ни да бъдат подкрепени от Общинския съвет“, сподели пред медиите кметът на Варна Иван Портних.

Миналата година екип, начело с археолога Васил Тенекеджиев, започна работа в района на Звездица. Дейностите бяха извършени със средства от бюджета на Община Варна и бяха подкрепени от кмета на селото Станислава Христова и от експертите от РИМ – Варна.

Предполага се, че църквата е от VI век и е част от манастирски комплекс. За обекта е писал Карел Шкорпил, който намерил в района няколко мраморни плочи с кръстове, но разкопки не са били провеждани. Според първоначалните данни се предполага, че храмът е бил построен в периода, в който е издигната църквата „Св. София“ в Константинопол. Открити са запазени зидове, подове от керамични плочи, подредени по съответния декоративен начин. Сградата е била с богата мраморна украса, открити са плочи с релефни орнаменти и монограми на Христос. Обектът тепърва се проучва, но има голям потенциал, смятат археолози.

Теренът е собственост на Министерството на земеделието, а археологическите находки – на Министерството на културата. Този неуреден статут създава проблеми за опазването и съхранението на откритото културно-историческо наследство, по които ще работим, допълни кметът Иван Портних.

Related Articles

Ремонтират спирки в столичния район „Студентски“

До 1 март трябва да приключи ремонтът на спирките на градския транспорт в столичния район „Студентски“. Дейностите са част от договора за поддръжка на...

Две от забележителностите в Севлиево влизат в списъка на стоте национални туристически обекта

Две от забележителностите в Севлиево влизат в списъка на стоте национални туристически обекта. От 1-ви април посетителите на местата от културно-историческото ни минало, ще...

Община Троян с 4 нови проекта

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ