26 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

Община Варна ще финансира археологически проучвания на обекти в региона

Община Варна ще отпусне средства и тази година за проучвания на раннохристиянската църква край село Звездица. Предвиждат се пари и за Варненския халколитен некропол, където е открито най-старото обработено злато в света. „Надявам се предложенията ни да бъдат подкрепени от Общинския съвет“, сподели пред медиите кметът на Варна Иван Портних.

Миналата година екип, начело с археолога Васил Тенекеджиев, започна работа в района на Звездица. Дейностите бяха извършени със средства от бюджета на Община Варна и бяха подкрепени от кмета на селото Станислава Христова и от експертите от РИМ – Варна.

Предполага се, че църквата е от VI век и е част от манастирски комплекс. За обекта е писал Карел Шкорпил, който намерил в района няколко мраморни плочи с кръстове, но разкопки не са били провеждани. Според първоначалните данни се предполага, че храмът е бил построен в периода, в който е издигната църквата „Св. София“ в Константинопол. Открити са запазени зидове, подове от керамични плочи, подредени по съответния декоративен начин. Сградата е била с богата мраморна украса, открити са плочи с релефни орнаменти и монограми на Христос. Обектът тепърва се проучва, но има голям потенциал, смятат археолози.

Теренът е собственост на Министерството на земеделието, а археологическите находки – на Министерството на културата. Този неуреден статут създава проблеми за опазването и съхранението на откритото културно-историческо наследство, по които ще работим, допълни кметът Иван Портних.

Related Articles

Пак нови разписания и маршрути на влакове заради ремонта на гара София

От понеделник - 17 юни, влизат в сила промени в разписанията и маршрутите на някои влакове, други няма да се движат, но пътниците ще...

САБ обяви конкурс за проектиране на комплекс със смесено предназначение в Бургас

Съюзът на архитектите в България търси реализация на своя дългогодишен актив – имот в Промишлена зона „Север“ на Бургас, с площ от 8 156...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ