13 C
Пловдив
неделя, април 14, 2024

Община Варна търси европейско финансиране за брегоукрепване

Община Варна ще кандидатства за финансиране с европейски средства за брегоукрепване и реконструкция на съществуващите брегоукрепителни съоръжения на територията си. Тази възможност беше обсъдена на работна среща между заместник-кмета Диан Иванов, областния управител проф. Андрияна Андреева и представителите на Сдружение Черноморска брегова асоциация (ЧБА). От срещата стана ясно, че обхватът на търсеното финансиране би включвал не само буните на варненския плаж, но и съоръженията на територията на курортните комплекси „Златни пясъци“ и „Св. Св. Константин и Елена“.

Техническите съоръжения са в предаварийно и аварийно състояние. Нуждата от укрепването им е належаща, а държавата в лицето на Областна управа няма средства да ги поддържа, каза по време на срещата заместник-кметът с ресори правни въпроси и общинска собственост Диан Иванов. Затова Общината ще инициира съответните мерки пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

На срещата беше решено да се сформира нова работна група за обследване на цялата територия на варненското крайбрежие, което ще се координира от Общината, областната управа и Сдружение „ЧБА“.

Related Articles

Безвъзмездно: Предоставиха на НИНКН сграда паметник на културата

НИНКН се връща в сградата на бул. „Княз Ал. Дондуков“ 16. Министърът на културата Кръстю Кръстев я предостави за безвъзмездно ползване от института -...

Откриха 4 зарядни станции за електромобили в Свиленград

Свиленград вече разполага с инсталация за производство на електроенергия от възобновяеми източници и четири зарядни станции за електромобили. Съоръженията се намират на паркинга на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ