5 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

Община Варна готова с 13 нови проекта

Община Варна подготви концепция с 13 нови проекта, на стойност 43,9 млн. лв., които подаде по процедура „Концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ)“. Чрез тях може да кандидатства за финансиране по програмите „Развитие на регионите“, „Околна среда“ „Развитие на човешките ресурси“ и „Образование“ за периода 2021-2027.

По първата програма общината ще търси финансиране за проектиране, ремонт и поддръжка на сектор от късноантичната стена на Одесос, открита при ремонтните дейности на ул. „Цар Симеон“. Предвидените мерки включват облагородяване на пространството между улиците „Козлодуй“, „Цар Симеон I“, „Д-р Л. Замехоф“, експонирането на недвижимата културна ценност, изграждане на лапидариум (музей на открито, където да се експонират артефакти) и на посетителски информационен център.

Второто проектно предложение е за „Реконструкция и ремонт на Летен театър – Варна“. Предвидените дейности включват основен ремонт на сградите, балкона и оградата, осигуряване на достъпна среда, подмяна на сценичния подиум. Ще се подменят седалките в основна зала и балкона, ще се обновят озвучителната система и сценичното осветление, фасадното и парково осветление и ще се достави оборудване за съблекални и гримьорни. Предвиден е и монтаж на подвижен покрив, както и на защитни тенти за седалки.

Сред предложенията е и проект за ремонт на гаровия площад и девет улици в карето ул. „Дунав“, „Дебър“, „Охрид“, Преслав“ и Девня“, като част от концепцията за отваряне на Варна към морето. Дейностите включват подмяна на пътната и тротоарните настилки, обособяване на пешеходни зони и велоалеи, поставяне на нова паркова мебел – пейки, кошчета, и обособяване на кътове за отдих.

По програма „Околна среда“ Община Варна и Техническият университет кандидатстват с проект за реконструкция на дерето, минаващо през двора на учебното заведение и изграждане на бетонно корито.

Related Articles

ВАС реши: Двуседалковият лифт „Драгалевци“ на Витоша да бъде ремонтиран

След две съдебни инстанции усилията на Столична община за възстановяване на кабинковите и въжени линии на територията на Природен парк „Витоша“ се увенчава с...

От 1 декември: Влиза в сила нискоемисионната зона за автомобили в центъра на София

Нискоемисионната зона (НЕЗ) за автомобили в София ще влезе в сила на 1 декември 2023 г. и ще е валидна до 29 февруари 2024...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ