14 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

В Айтос: Изграждат пътен надлез Черноград

Конструкцията ще е от шест 30-метрови стоманобетонни греди, всяка по 33.5 тона

Започна изграждането на нов пътен надлез край Айтос. Обектът е част от Проект „Рехабилитация на железопътна линия Пловдив-Бургас, Фаза 2“ и се осъществява с финансиране по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура”. Възложител на обекта е ДП „Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

Интересното за конструкцията е, че за първи път в железниците се прилага технология за изграждане на нов вид насипни устои. Стоманобетонните елементи са произведени в ЗСК – Стара Загора.

Надлези се изграждат в жп участъците, в които влаковете ще се движат с над 130 км/ч. Модернизацията на жп инфраструктура има за цел постигане на по-висока скорост на движение на влаковете – до 160 км/ч. Затова е необходимо да бъде осигурено „пресичане на линията на две нива“, чрез изграждане на пътни и пешеходни надлези на мястото на съществуващите прелези. По този начин ще бъде сведен до минимум рискът от инциденти и жертви при пресичане на железопътната инфраструктура от други превозни средства и хора. Целта е по-висока скорост и по-високо качество на жп услугите.

Снимка: Община Айтос

Related Articles

Ремонтират спирки в столичния район „Студентски“

До 1 март трябва да приключи ремонтът на спирките на градския транспорт в столичния район „Студентски“. Дейностите са част от договора за поддръжка на...

Изграждат нови физкултурни салони и площадки в близо 500 училища

Министерството на образованието и науката (МОН) започва работа по програма за изграждане на нови физкултурни салони и открити спортни площадки, ремонт или цялостно обновяване...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ