29 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

В Айтос: Изграждат пътен надлез Черноград

Конструкцията ще е от шест 30-метрови стоманобетонни греди, всяка по 33.5 тона

Започна изграждането на нов пътен надлез край Айтос. Обектът е част от Проект „Рехабилитация на железопътна линия Пловдив-Бургас, Фаза 2“ и се осъществява с финансиране по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура”. Възложител на обекта е ДП „Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

Интересното за конструкцията е, че за първи път в железниците се прилага технология за изграждане на нов вид насипни устои. Стоманобетонните елементи са произведени в ЗСК – Стара Загора.

Надлези се изграждат в жп участъците, в които влаковете ще се движат с над 130 км/ч. Модернизацията на жп инфраструктура има за цел постигане на по-висока скорост на движение на влаковете – до 160 км/ч. Затова е необходимо да бъде осигурено „пресичане на линията на две нива“, чрез изграждане на пътни и пешеходни надлези на мястото на съществуващите прелези. По този начин ще бъде сведен до минимум рискът от инциденти и жертви при пресичане на железопътната инфраструктура от други превозни средства и хора. Целта е по-висока скорост и по-високо качество на жп услугите.

Снимка: Община Айтос

Related Articles

Улеснение: Нов раздел „Становища“ в сайта на ДНСК

Нов раздел е създаден в сайта на Дирекцията по национален строителен контрол (ДНСК). В него се публикуват становища, изготвени от служители на ДНСК и...

Започва ремонт на 140 спирки на градския транспорт във Варна

Община Варна започва обновяване на 140 спирки на градския транспорт. Дейностите включват почистване, измиване и отстраняване на счупени покрития на спиркозаслоните, информират от администрацията...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ