15 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

Обсъждат концепцията за подобряване на транспортната свързаност в Северозапада

Проектите предвиждат ремонт на близо 23 км републикански пътища в община Белоградчик

На 7 февруари от 11:30 ч. в Младежкия дом на Белоградчик ще се проведе обществено обсъждане на концепцията за интегрирани териториални инвестиции „Развитие на устойчив туризъм и подобряване на транспортната свързаност на западните покрайнини на Северозападен регион за планиране от ниво 2“. Срещата се организира от Областния информационен център – Видин във връзка с текуща процедура за кандидатстване по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027.

В разработването на концепцията Агенция „Пътна инфраструктура“ участва с предложения за основен ремонт на участъци от третокласната пътна мрежа в региона. С успешното реализиране на проектите ще се подобрят транспортните връзки между населените места и условията за туризъм. Проектите предвиждат ремонт на близо 23 км републикански пътища на територията на община Белоградчик. Те са предложени за финансиране по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 и ако бъдат одобрени със средства от европейските фондове ще бъдат ремонтирани близо 9 км от път III-1401 Вещица – Белоградчик, на територията на селата Вещица и Дъбравка и гр. Белоградчик, и около 9 км от път III-1102 Кладоруб – Салаш, които са в землищата на селата Вещица, Върба и Кладоруб. Ще бъдат доизградени и последните 5 км от път III-1102 в участъка от Салаш до границата с Република Сърбия.

Освен пътните проекти на АПИ, концепцията включа още облагородяване и социализиране на района около пещера „Магура“ и прохода „Кадъ Боаз“. Тези проекти ще се разработват и изпълняват от община Белоградчик. Крайната цел е развитието на туризма и подобряване на достъпа до културните забележителности на територията на областта.

Related Articles

Младежи ще изграждат пътека за планинско колоездене във Велики Преслав

Проект на Open Space Foundation 2024 цели да помогне на младежи от Велики Преслав да изградят пътека за планинско колоездене в района. За това...

Пускат билети за празничната теснолинейка на 3 март

ще пътува от гара Септември до Якоруда и от Якоруда до гара Септември за отбелязване на Националния празник за освобождението на България...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ