34 C
Пловдив
петък, юли 12, 2024

Обсерваторията в Кърджали посреща гости в нов планетариум

Астрономическата обсерватория „Славей Златев“ в Кърджали посреща посетители в обновеният си планетариум. Залата е оборудване със седем метра купол и зрителен сектор. Дейностите по новата база са са по проект на Министерството на образованието и науката за достъп до съвременна образователна среда, съфинансиран от община Кърджали.

Директорът Агоп Узунбохосян коментира пред БНР, че обсерваторията има наблюдателен потенциал, но базата до момента не е позволявала максималното му използване. От града трудно може да се наблюдава небето най-вече заради силните градски светлини, които пречат на преките наблюдения. Неудобство създава и фактът, че желаещите да наблюдават звездите, трябва да дойдат в обсерваторията в тъмната част на денонощието. Не на последно място е и изискването да няма облаци и да не вали.

В този смисъл планетариумът с иновативния си купол и монтираната техника дават много повече възможности за любителите на астрономията, звездите и космоса.

Related Articles

Ремонтираха още две църкви в община Павел баня

Още две църкви са ремонтирани в община Павел баня, информираха от пресцентъра на администрацията. Православният храм “Свети Димитър” в с. Турия вече е с...

Ремонтират Дом за възрастни във Варна с над 7 млн. лева

Местят обитателите на социалното заведение във временна сграда Сградата на Дом за възрастни хора „Гергана“ във Варна не е ремонтирана от построяването преди 88...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ