15 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

Обсерваторията в Кърджали посреща гости в нов планетариум

Астрономическата обсерватория „Славей Златев“ в Кърджали посреща посетители в обновеният си планетариум. Залата е оборудване със седем метра купол и зрителен сектор. Дейностите по новата база са са по проект на Министерството на образованието и науката за достъп до съвременна образователна среда, съфинансиран от община Кърджали.

Директорът Агоп Узунбохосян коментира пред БНР, че обсерваторията има наблюдателен потенциал, но базата до момента не е позволявала максималното му използване. От града трудно може да се наблюдава небето най-вече заради силните градски светлини, които пречат на преките наблюдения. Неудобство създава и фактът, че желаещите да наблюдават звездите, трябва да дойдат в обсерваторията в тъмната част на денонощието. Не на последно място е и изискването да няма облаци и да не вали.

В този смисъл планетариумът с иновативния си купол и монтираната техника дават много повече възможности за любителите на астрономията, звездите и космоса.

Related Articles

Започва спешна рехабилитация на улиците във Варна

По нареждане на кмета започва спешна рехабилитация на пътната мрежа във Варна. От дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ информират, че до един месец договорите...

Предложение: Безплатно саниране за всички блокове от резервния списък

Депутати искат правителството да осигури санирането на близо 2200 сгради от резервния списък, за които не стигнаха средства за обновяване по Националния план за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ