15 C
Пловдив
понеделник, февруари 26, 2024

Обновяват камбанарията на храм „Свети Георги“ в Ямбол

Средствата са събрани изцяло от дарители

Започват ремонтните дейности по обновяването на камбанарията на храм „Свети Георги“, в ямболския квартал „Каргон“. Ще се работи по вътрешната част на камбанарията на православната църква.

Парите за ремонта се събират чрез дарителска кампания, която продължава и в този момент, за да се набавят нужните средства за цялостно довършване на реконструкцията.

Този храм е една от емблемите на Ямбол. Тази година се навършват 130 години от изграждането на камбанарията и е хубаво, че ще успеем да я реконструираме“, каза отец Стоян, който служи в храма. Той благодари на всички, дарили средства за благородното начинание.

Според историци не храм „Света Троица“, а църквата „Свети Георги“ е най-старият православен храм в Ямбол, защото светецът воин е бил считан за закрилник на ямболските войни.

В „Свети Георги“ се съхраняват както мощи на светеца, така и негова чудотворна икона. Църквата притежава и красив иконостас, изработен в края на 19 век от майстори от Дебърската школа.

През вековете храмът е горял няколко пъти, но винаги е възстановяван от родолюбивите християни .

Related Articles

Реставрират Форумите Юг и Изток с пари от проекта „По пътя на Античността“

Финансирането е след одобрена концепция за общ туристически маршрут на Пловдив, Стара Загора и Хисаря Пловдив, Стара Загора и Хисаря ще създадат съвместен мащабен туристически...

Изграждат нови физкултурни салони и площадки в близо 500 училища

Министерството на образованието и науката (МОН) започва работа по програма за изграждане на нови физкултурни салони и открити спортни площадки, ремонт или цялостно обновяване...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ