13 C
Пловдив
неделя, април 21, 2024

Облекчени процедури при строеж и нови електронни услуги в Стара Загора

Община Стара Загора е една от първите администрации, облекчаващи граждани и бизнес с по-бързо обслужване при строителния ресор, както и електронните услуги. Вече е в сила служебното съгласуване с експлоатационните дружества при издадена виза за проектиране на обект.

Екипът на общината работи с Общинския съвет, както и със Съюза на архитектите, Камарата на архитектите и Камарата на строителите, за да бъдем максимално полезни, по въпроси на административното обслужване, обяви кметът Живко Тодоров. И допълни, че ще бъде безвъзмездно служебното съгласуване с експлоатационните дружества – ВиК, електроразпределение, газоснабдяване, на визата за проектиране. По служебен път ще изпращаме извадки от Подробния устройствен план и скицата, като дружествата ще имат 14-дневен срок да предоставят изходни данни и да съгласуват внесените документи, необходими за изготвяне на инвестиционен проект. При връщането на документацията при нас – срокът за валидност на визата за проектиране ще бъде удължен на 1 година. Така всеки, на когото му предстои да сключи договор с експлоатационно дружество, ще може да го направи за двойно по-дълъг период от време, както и да входира в администрацията своето инвестиционно намерение за разрешение”, даде подробности главният архитект на Стара Загора Младен Иванов. Той подчерта, че облекчението ще важи и при ПУП. „Съгласуването на Подробните устройствени планове също ще става по служебен път. Общината ще играе ролята на посредник, който ще облекчава гражданите”, допълни арх. Иванов.

От думите му стана ясно, че още една електронна система ще подпомогне работата на администрацията, както и ще отговори на нуждата от по-бърза услуга за граждани и бизнес. „Географската информационна система ще позволи в една платформа да се съдържа цялата информация за дадена територия – в това число ПУП, елементи от физическата инфраструктура, различни по тип зони, данни за населението и други. Така всеки ще има възможност в реално време да вижда наслоената информация за съответен имот. По този начин облекчени ще бъдат не само хората с инвестиционни намерения, но и ние като администрация, защото всяка промяна или изменение ще бъде нанасяна своевременно”, каза още главният архитект.

„Първата стъпка при всеки един инвестиционен проект е издаване на виза за проектиране. До днес след нейното издаване се започва обикаляне по дружествата – при всяко едно се чака определен период от време и се плаща такса. Това вече ще се случва по бърз и лесен начин”, категорична бе Мария Динева,председател на Общинския съвет. Тя каза още, че промяна ще има и при съгласуването на самите инвестиционни проекти. „До днес по различните части от проекта се налагаше също съгласуване с експлоатационните дружества, но в синхрон със ЗУТ, ако това се случва в рамките на една година, то такова съгласуване – няма да бъде необходимо. Още едно облекчение, изключително важно – всички документи, които са издавани назад във времето – копие от ПУП, разрешение за строеж, удостоверение за въвеждане в експлоатация – в рамките на следващи процедури няма да се изискват от инвеститора, а ще се проверяват и набавят по служебен път”, допълни председателят на ОбС.

Администрацията е категорична, че ако от дружествата не спазват сроковете, то законът дава право на общината да налага санкции.

Related Articles

Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС

На фона на охлаждането на имотния пазар в редица европейски държави у нас цените на имотите продължават да растат. Според Евростат България е на...

Лифт до крепостта „Патмос“ става обект от първостепенно значение за Ардино

Общинските съветници в Ардино гласуваха предложението на кмета инж. Изет Шабан кабинковият лифт от с. Стар Читак до крепостта "Патмос" да бъде обявен за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ