3 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Обзор няма да стане 266-та община в България

Правителството отмени решението за обособяване като отделен административен център

Обзор и още 6 села не могат да се обособят като отделна община. Причината е в липсата на хора и невъзможността за предоставяне на качествени услуги. Това стана ясно от думите на служебния министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков след заседанието на правителството.

Министерският съвет отмени взетото на 24 март 2021 г. решение за отделяне от община Несебър и създаване на нова община с административен център Обзор и още 6 населени места – Баня, Емона, Козница, Паницово, Приселци и Раковсково, в самостоятелна община.

Тогава правителството на Борисов взе решението след проведен местен референдум. То обаче не беше финализирано, тъй като президентът Румен Радев не издаде указ за обособяването на Обзор като отделна община.

Сега служебният кабинет на Радев е взел решението след направен финансов анализ. От него става ясно, че отделянето на Обзор като самостоятелна община, ще породи изключително тежки финансови затруднения, както за администрацията, така и за местното население. Това би довело до повишаване размера на местните данъци и такси, аргументира се арх.Шишков.

Той посочи и друг аргумент-населението на Обзор и населените места около него е 2331 души, който не позволява създаването на нова община.

Related Articles

Русе – топ дестинация за туристи, Банско – най-посещаван сред зимните курорти

През 2023 г. най-голямо повишение на туристопотока в традиционните градски дестинации отбелязва Русе. Това показват данните на Единната система за туристическа информация. С малко...

Започва спешна рехабилитация на улиците във Варна

По нареждане на кмета започва спешна рехабилитация на пътната мрежа във Варна. От дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ информират, че до един месец договорите...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ