24 C
Пловдив
понеделник, юли 22, 2024

НСНИ: Изборът на професионален брокер е решаващ за изхода на сделката с имот

Изборът на професионален брокер, който да ни представлява по време на покупко-продажбата на имот е отговорна задача, често объркваща и трудна за човек, който за първи път пристъпва към сделка с недвижима собственост. Разумният подбор на брокер обаче може да се окаже решаващ за изхода от сделката, коментираха от ръководството на Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ). От Сдружението уточняват, че на пазара работят много посредници при сделки с недвижими имоти, чиято дейност е напълно законна, но не всички от тях са професионални брокери. Професионалистът се отличава по пакета услуги, предоставяни на клиента, които могат да достигнат и до над 50.

Какво отличава професионалния брокер?

Брокерът ще ни преведе през целия дълъг и сложен процес на сделката, като ще минимизира риска да бъдем ощетени или измамени и ще работи за защита на интересите ни, коментират от НСНИ. Сред най-ценните качества, които професионалните брокери притежават, са познанията за пазара на имоти, маркетинговите умения и уменията за водене на преговори, добрата ориентация в архитектурни и инженерни чертежи и строителни технологии, методите за оценка, разходи и данъци по сделката, компетенции в сферата на психологията и медиацията.

Брокерът също така е умел в търговските преговори – способност, която не всеки участник на имотния пазар притежава, но която играе важна роля при покупко-продажбата на недвижима собственост.

Друга съществената черта на професионалните компании на имотния пазар е, че си партнират с юристи и адвокати.

Как да изберем професионален брокер?

Една добра първа стъпка би била да разгледаме сайта на НСНИ и по-точно секцията с брокерските организации, членове на Сдружението. По правило, в Сдружението членуват фирми с доказана история на пазара на недвижима собственост, които са единствените в България, подкрепили и спазващи Професионален етичен кодекс. В него са заложени стандарти и правила, които гарантират качеството на услугата за клиентите.

Друга възможност за избор на професионалист е Професионалният регистър на юридически лица с предмет на дейност посредничество при сделки с недвижими имоти и физическите лица, упражняващи професията „Брокер на недвижими имоти“. От него можем да научим повече за представените агенции, да видим екипите от хора, които работят за тях, да проучим техния опит, експертиза, специализация и дори да потърсим брокер близо до нас.

Много важен критерий е дали брокерът, на който сме се спрели, ни предлага да сключим договор за предоставяните услуги. Нужно е договорът да включва ясно описание на предмета и стойността на услугата, както и правата и задълженията на страните.

Накрая, след като сме си подготвили добре домашното, е хубаво да се срещнем и на живо с нашите избраници. От разговор „очи в очи“ можем да добием впечатление за компетентността на брокера, на който сме се спрели, за уменията и етиката му. Подобни срещи ще имат решаваща роля, ако до този момент не сме успели да се спрем на конкретно име, а се колебаем между няколко кандидати.

За какво да внимаваме?

Има няколко „сигнални лампи“, които да ни покажат, че един брокер не е правилният избор. На пръв поглед трябва да ни направи впечатление, ако той или тя се държи твърде агресивно, притиска ни да взимаме бързи решения, които не са добре обмислени, или пък не отстоява нашите интереси. В процеса на опознаване и разговор можем да открием, че агенцията или брокерът са използвали фалшива или заблуждаваща реклама или информация. В такъв случай не можем да очакваме изрядни отношения и по-нататък.

Друг негатив е, ако на брокера му липсват умения и компетенции – тогава няма как да извърши качествено услугата за нас. Това бързо си проличава в разговор на живо.

С изострено внимание трябва да подходим и към агенции, които затварят офертата само сред собствените си клиенти – това не е в наш интерес и също говори за нелоялни практики.

И накрая, много важно – никога не бива да избираме брокер само по конкретна обява, която е привлякла вниманието ни. Сделката с недвижими имот е сериозна инвестиция, която заслужава да й отделим нужното време и подготовка, за да има благоприятен резултат за нас, обръщат внимание от НСНИ.

Related Articles

На форум: Дискутират предизвикателствата пред енергийните общности у нас

Дискусионен форум на тема "Европейската политика за декарбонизация и ролята на енергийните общности в България: технологии, бариери и решения“ ще се проведе на 18...

Нова програма за осигуряване на достъпна архитектурна среда в Русе

С решение на Общинския съвет в Русе бе приета новата програма за осигуряване на достъпна архитектурна среда в града за периода 2024-2027 г. Тя...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ