36 C
Пловдив
понеделник, юли 15, 2024

Нов съвет ще проверява чуждестранните инвестиции в България

Народното събрание одобри създаването на Междуведомствен съвет за анализ на преките чуждестранни инвестиции при Министерския съвет. Това стана с гласуване на промени в Закона за насърчаване на инвестициите на второ четене.

Идеята на депутатите е да бъде завишен контролът. Новият закон въвежда национален механизъм за проверка на чуждестранни инвестиции, които могат да засегнат „сигурността или обществения ред, в съответствие с регулации от Европейския съюз“, съобщи „Актуално“.

Според текстовете, за да бъде реализирана пряка чуждестранна инвестиция, тя трябва да получи одобрение от създадения съвет, ако отговаря на определени критерии, включително инвестиции в специфични сектори, придобиване на значителен дял от капитала на местни предприятия, или инвестиции, превишаващи 2 милиона евро.

Според мотивите на вносителите целта е българската икономика в частност и Европейският съюз като цяло да бъдат предпазени от инвестиции с „корозивен капитал“. Тоест, инвестиции или придобивания, които имат потенциал да навредят на националната сигурност или обществения ред в България, на сигурността на евроатлантическите ни партньори.

Обхватът на инвестициите, за които се променя регламентът, са в критичната инфраструктура – енергетика, транспорт, води, здравеопазване, комуникации, медии, обработка или съхраняване на данни, въздухоплаване, отбрана, изборна и други.

Предвижда се санкция 5% от стойността на инвестицията, но не по-малко от 50 000 лева, ако чуждестранен инвеститор в процедура по издаване на разрешение предостави неточна, непълна или подвеждаща информация, осъществи пряка инвестиция без издадено разрешение по този закон.

Related Articles

Транспорт: МРРБ и АПИ работят за свързаност между север и юг в страната

До началото на септември ще бъдат обявени обществени поръчки за инженеринг и строителен надзор за участъка Бяла – Велико Търново, който е третата част...

Радомир инвестира близо 2 млн. лв. в ново улично осветление

Одобрен е проект за подмяна на уличното осветление на 29 села на територията на община Радомир, съобщи кметът Кирил Стоев пред БНР. Проектът е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ