14 C
Пловдив
неделя, май 19, 2024

Нови правила срещу драскане по сгради и паметници в София

Предвидените глоби са от 100 до 2 000 лева

Столичният общински съвет (СОС) гласува промени в Наредбата за обществения ред на територията на София, с които се създават ясни правила срещу драскането по фасади, обекти и елементи на градското обзавеждане. От години Столична община води „война“ с авторите на графити, закупи и специална техника за премахване на надписи и рисунки, а председателят на СОС Георги Георгиев, главният архитект Здравко Здравков и общинските съветници Малина Едрева и арх. Ивайло Петков приеха като лична кауза почистването на града от безразборните драсканици. Освен нови правила и санкции, те предлагат регулярни обходи, проверки на терен и съставяне на актове за установяване на административно нарушение от служители на Столичния инспекторат. Паралелно с това се въвеждат мерки за насърчаване на графити изкуството, чрез определяне на пространства и изграждане на стени за свободно изобразяване на графити на територията на София.

Създава се нов чл. 4а в наредбата, с който се забранява драскането, рисуването и писането на думи, текстове, рисунки, графични изображения и каквито и да е други знаци на фасадите на сгради, религиозни храмове, паметници, паметни плочи, огради, декоративни стени и други обществени сгради, коридори, подлези, надлези и други елементи на градското обзавеждане, вкл. на превозните средства на обществения транспорт, както и на всяко друго, непредвидено за целта място. Предвидените глоби са от 100 до 2 000 лв.

Създава се процедура за изрисуване на фасада на сграда от графити артист. Тя се отнася за случаите, в които собствениците биха искали фасадата на сградата им да бъде изрисувана. Това ще става след получено съгласие от собственика/ците на сградата, съгласуване от главния архитект на Столичната община – след становище на Експертно-художествения съвет и съгласуване с Общинския експертен съвет по устройство на територията на визуален проект на графити артиста и предоставен план за безопасност и здраве.

За периода 2019 – 2021 г. са почистени над 7 000 кв. метра надписи от обществените площи с помощта на висококачествени и екологични системи.

Related Articles

Резултати от конкурса за концепция за оформление на зала 1 в Дома на архитекта в София

Журито не присъди първо място, а излъчи две втори и една трета награда Ясно е класирането в конкурса за концепция за художествено-пространствено оформление на зала...

Общински паркинг с търговска зона изграждат в Асеновград

Kметът на Асеновград д-р Христо Грудев даде началото на дългоочаквания ремонт в бившия Търговски център в града. Предвижда се подплощадното ниво да бъде разделено...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ