16 C
Пловдив
събота, юни 10, 2023

Наши общини участват в проект, финансиран от Европейската инициатива за климата, на немското правителство

Националният доверителен екофонд обяви резултатите от процедура за конкурентен подбор на две общини с по две училища за участие в проект „Визия 2045“, финансиран от Европейската инициатива за климата (EUKI) на германското правителство.

Кандидатстваха над 50 български общини. Избраните са община Ямбол – с Езикова гимназия „Васил Карагьозов“ и Основно училище „Любен Каравелов“, и община Добрич – със Средно училище „Петко Рачов Славейков“ и Средно училище „Димитър Талев“.

Целта на проект „Визия 2045“ е да обедини усилията на училища и общински администрации за привличане на всички заинтересовани страни (доставчици на услуги и енергия, публични администрации, търговци, медии и др.) в създаването и експерименталното прилагане на иновативен модел за постигане на климатична неутралност на местно ниво.

Проектът се изпълнява от международен консорциум, ръководен от Независимия институт по околна среда в Берлин (UfU). Другите партньори по проекта са НДЕФ, Асоциацията на общините „Енергийни градове“ (Energy cities) в Краков, Полша, Регионална енергийна агенция на Савинска, Шалешка и Корошка области, Словения.

Периодът на изпълнение на проекта е до април 2025 година.

На училищата ще се предоставят комплекти от измервателни уреди за наблюдение на потреблението на енергия в училищата. Ще се прави мониторинг и оценка на емисиите на парникови газове на четирите училища в двете общини. Ще се изчислява въглеродния отпечатък и ще се прави оценка на състоянието на сградите на училищата. Училищата ще бъдат подпомагани да изготвят и реализират свои планове за постигане на климатична неутралност чрез общи дейности с общините и другите заинтересовани страни.

Related Articles

Недостиг на обучени кадри за енергийна ефективност в строителството

Наблюдава се недостиг на кадри в строителния бранш, особено в сферата, свързана с внедряването на методите за енергийна ефективност. Това показва проучване на „Маркет...

Ремонтираха втори подлез в Плевен

В момента се изгражда прилежащата инфраструктура Приключи ремонтът на втория пешеходен подлез в Плевен в района на Стара гара. Съоръжението е построено 70-те години и...
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ