13 C
Пловдив
сряда, ноември 29, 2023

Наши общини участват в проект, финансиран от Европейската инициатива за климата, на немското правителство

Националният доверителен екофонд обяви резултатите от процедура за конкурентен подбор на две общини с по две училища за участие в проект „Визия 2045“, финансиран от Европейската инициатива за климата (EUKI) на германското правителство.

Кандидатстваха над 50 български общини. Избраните са община Ямбол – с Езикова гимназия „Васил Карагьозов“ и Основно училище „Любен Каравелов“, и община Добрич – със Средно училище „Петко Рачов Славейков“ и Средно училище „Димитър Талев“.

Целта на проект „Визия 2045“ е да обедини усилията на училища и общински администрации за привличане на всички заинтересовани страни (доставчици на услуги и енергия, публични администрации, търговци, медии и др.) в създаването и експерименталното прилагане на иновативен модел за постигане на климатична неутралност на местно ниво.

Проектът се изпълнява от международен консорциум, ръководен от Независимия институт по околна среда в Берлин (UfU). Другите партньори по проекта са НДЕФ, Асоциацията на общините „Енергийни градове“ (Energy cities) в Краков, Полша, Регионална енергийна агенция на Савинска, Шалешка и Корошка области, Словения.

Периодът на изпълнение на проекта е до април 2025 година.

На училищата ще се предоставят комплекти от измервателни уреди за наблюдение на потреблението на енергия в училищата. Ще се прави мониторинг и оценка на емисиите на парникови газове на четирите училища в двете общини. Ще се изчислява въглеродния отпечатък и ще се прави оценка на състоянието на сградите на училищата. Училищата ще бъдат подпомагани да изготвят и реализират свои планове за постигане на климатична неутралност чрез общи дейности с общините и другите заинтересовани страни.

Related Articles

Конференция: „Технологии и услуги за управление на водите в България“

На 5 декември (вторник) 2023 г. от 9:00 до 16:30 ч. в Гранд Хотел София, зала София, ул. Гурко 1, ще се проведе конференция...

Банките вдигнаха двойно лихвите по депозити

Кредитите за жилище продължават да са атрактивни Лихвите по депозити вече са двойни на тези от преди една година. През октомври миналата година средната лихва...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ