24 C
Пловдив
понеделник, юли 22, 2024

Напролет започва строителството на модерен Младежки международен център в Бургас

Тази пролет ще започнат реалните строителни дейности за изграждане на модерен Младежки международен център в най-големият и населен с много млади хора жилищен комплекс в Бургас – „Меден рудник“. Инфраструктурната придобивка ще се намира в непосредствена близост до СУ „Петко Росен“ /поляната срещу блок 28/. Това стана ясно на онлайн пресконференция за подробно представяне на проекта и свързаните с него дейности.

С реализацията му ще създадем притегателно място, в което младежите ще имат възможност да се усъвършенстват, да общуват заедно, да работят по международни проекти и да реализират идеите си“, сподели кметът Димитър Николов.

Младежкият международен център /ММЦ/ ще бъде на приблизително 1800 кв. м. площ и ще има един основен етаж с два допълнителни по-малки етажа с различни зони и помещения – детски кът, смарт офиси, студиа с различни направления – изкуство, наука и предприемачество, зони за отдих, леглова база и кафетерия.

На първия етаж ще има голяма мултифункционална зала със сгъваеми трибуни за 180 седящи места и сцена с възможност за разделяне на две по-малки зали с озвучителна и осветителна техника за провеждане на представления, концерти, конференции, форуми и кръгли маси. Тук ще има амфитеатрална част , споделено пространство /co-working/ за научни, образователни и други проекти, изложбена част и кафене.

Второто ниво на сградата е за смарт офиси и апаратна за провеждане на мултимедийни онлайн и стрийминг конференции, а третото е предвидено за отдих и временно настаняване на гостуващи екипи от други градове и държави. То ще съдържа общо 13 стаи с по 2 легла и тераса, на която също ще се провеждат занимания на открито.

Центърът ще предлага условия за реализиране на международни младежки обмени, неформално образование, регионални посещения, клубове по интереси, обучения, стартъп пространства, а услугите ще бъдат достъпни за всички млади хора.

Изграждането на центъра се очаква да завърши до март 2022 година, а в него ще работят основно младежи. Младият екип ще бъде избран и обучен месеци преди откриването на сградата и ще „запознае“ връстниците си с новото „място”, в което те свободно ще могат да се включват в различни активности, ще могат да изразят себе си и да заявят своите потребности.

Важен акцент в презентацията бе участието на младежи от новосформираната неформална група добротворци чрез излъчването на специално подготвено за срещата видео, с което младите лидери заявиха своите очаквания и интерес да се включат в проекта.

По време на срещата бе даден старт на конкурс за изработка на оригинално лого на бъдещия бургаски Младежки международен център. С условията за участие можете да се запознаете в прикачения файл под публикацията.

В срещата се включиха представители на Програмния оператор от Министерство на образованието и науката, на Министерски съвет, на младежки центрове от страната и други заинтересовани страни.

Младежкият международен център се реализира по проект „Създаване на Младежки международен център Бургас“, който се осъществява с финансовата подкрепа по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021 г.

Партньор на Община Бургас в проекта е Община Рейкявик, Исландия, което ще насърчи международното сътрудничество и обменът на добри практики между младежките центрове в двете държави.

Related Articles

Благоустрояват централната зона на Асеновград

Част от централната зона и пл. "Акад. Николай Хайтов" в Асеновград ще бъдат благоустроени. Това предвижда Концепцията за интегрирани териториални инвестиции на общината. Проектната...

Изграждат обходния път на Рудозем

Проектът ще изведе транзитния трафик извън града Активно се работи по обхода на Рудозем. Отсечката е 2,4 км от път II-86 Средногорци - Рудозем и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ