15 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

Намаляват постъпленията от ДДС. Хазната на червено?!

Държавната хазна започна да закъсва с постъпленията от най-големия си източник на приходи – данъка върху добавената стойност (ДДС), информира „Сега“.

В края на април финансовото министерство отчете, че от ДДС в бюджета са влезли 4,905 млрд. лв. Това е със 143,5 млн. лв. (2,8%) по-малко от събраното за същия период на миналата година, въпреки общата инфлация и ръста на брутния вътрешен продукт на страната.

Причина за негативната тенденция е спад в приходите от ДДС от внос. В сравнение с първите четири месеца на миналата година, сега постъпленията са със 7% по-малко и достигат 1,921 млрд. лв.

Най-значително е намалението на налога от вноса на горива и смазочни материали, промишлени доставки и транспортно оборудване, съобщава финансовото министерство. Постъпленията от ДДС са паднали и заради по-ниската цена на внасяния суров петрол.

През първите четири месеца на 2023 г. се наблюдава понижение на ДДС от внос на всички икономически групи стоки с изключение на групата „Храни и напитки“, става ясно от данните на МФ.

И докато данъчните приходи от внос падат, то българският износ като цяло върви нагоре, а с това и декларираният за възстановяване ДДС. В крайна сметка благодарение на по-добрите постъпления от данъка върху доходите на гражданите и от данък печалба на фирмите общите данъчните приходи за първите четири месеца на годината излизат с около 6,5% по-високи от миналата година.

Related Articles

Започна подготовка за мащабен ремонта на Доходното здание в Русе

Доходното здание в Русе, което е архитектурна, художествена и историческа недвижима културна ценност от национално значение, ще бъде ремонтирано и реставрирано за сумата от...

Статистика: Индустриалните общини първенци в създаването на нова заетост

Възстановяването на регионалните пазари на труда е неравномерно, като в над 2/3 от общините броят на наетите остава под рекордните нива от 2019 г....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ