14 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

Най-обезлюдената област в страната е Габрово

Следват я Велико Търново, Кърджали и Смолян

Общо 592 села в България са без население или с едноцифрен брой жители, показва справка на БТА според Националния регистър на населените места на Националния статистически институт.

Най-много съвсем опустели села или с едноцифрен брой жители има в област Габрово – общо 163. В този регион има общо 349 селища, така че близо половината от тях са или необитаеми или с под 10 жители. Като цяло безлюдните селища са разположени в 12 области на страната, а тези с едноцифрен брой жители са пръснати в 22 региона.

След Габровска област по брой на населени места в тази група се нарежда област Велико Търново. В нея 50 селища са без постоянно население, а 88 села – с под 10 обитатели.

В област Кърджали има 12 безлюдни села и 26 с едноцифрен брой жители. В Смолянския регион има 10 селища без население и 33, в които живеят под 10 души.

Расте броят на селата без население или с едноцифрен брой жители. Сега те са с 15 повече в сравнение с предходната 2020 г., сочат данните. Общият брой на селищата, в които живеят от един до максимум девет души, е 425, а 167 са тези, в които няма нито един постоянен обитател.

С по един жител в страната са 60 села. По двама души живеят в 54 населени места, а по трима – в 50. Петдесет и едно са населените места в България с по четирима жители. С по пет души постоянно население са 38 села, а с по шестима жители – 37 села. Общо 41 села имат по седем жители, други 51 са с по осем обитатели, а 43 села са с деветима души население.

Related Articles

Архитекти от курс „Шайо“ с изложба на проекти за опазване архитектурното наследство на Видин

Днес от 17 часа откриват изложбата „Ателие Видин“ в зала 1 на Съюза на архитектите в София. Нейни автори са възпитаниците на деветото издание...

Реставрират Форумите Юг и Изток с пари от проекта „По пътя на Античността“

Финансирането е след одобрена концепция за общ туристически маршрут на Пловдив, Стара Загора и Хисаря Пловдив, Стара Загора и Хисаря ще създадат съвместен мащабен туристически...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ