28 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

Над 80 незаконно ремонтирани язовира са потенциално опасни

Държавата е платила над половин милиард лева за дейности без строителни книжа и контрол

84 язовира от 400, определени като потенциално опасни, са ремонтирани незаконно, без необходимите строителни книжа и контрол. Данните обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, който инспектира язовир „Тополово 2“ в община Асеновград. Той цитира заключението на Дирекцията за национален строителен контрол, която е извършила проверка на малка част от опасните язовири, за чийто ремонт държавата е отпуснала половин милиард лева.

Язовир „Тополово 2“ е буквално разрушен, след като в хода на ремонтните дейности се случва авария, която разрушава язовирната стена. В момента съоръжението е празно и по него не се работи. Министър Шишков коментира, че този язовир е показателен за това как държавата си е позволявала да строи незаконно в периода 2019 – 2021 г. – без проекти, без разрешение за строеж, без контрол и гаранции. Той подчерта, че при яз. „Тополово 2“, освен ремонт на ремонта, ще се наложи и ремонт на аварията.

„Държавата е осигурила пари, възложила е проектиране, има изготвен проект, но впоследствие проектите не са одобрени, а започват незаконни ремонти. Няма надзор на ремонтите, не са правени проверки. Нямаме въвеждане в експлоатация. Липсата на регламент, надзор и контрол води до аварии. За съжаление не знаем дали и други язовири могат да аварират по този начин, защото са без строителни книжа“, каза арх. Шишков. Той увери, че аварията на яз. „Тополово“ 2 ще бъде отстранена законно, тъй като от юли м.г. има разрешение за строеж за отстраняване на аварията.

„Мащабът на незаконното строителство е огромен, пред сериозно предизвикателство сме“, заяви арх. Шишков.

Related Articles

Избраха победителя в конкурса за Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора

Българо германското NAS Studio спечели първото място в Международния архитектурен конкурс за идеен проект за Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора. Победителят...

Решено: Община Минерални бани събаря недовършения Културен дом

От община Минерални бани, хасковска област информират, че е взето решение недовършената сграда за Културен дом да бъде разрушена. Строителството на сградата е започнато...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ