24 C
Пловдив
събота, май 25, 2024

Подписват споразумения с общините за проекти за близо 36 млн. лв.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова започна подписването на споразумения за финансиране на обекти със средства от държавния бюджет по Инвестиционната програма за общински проекти. През тази седмица ще бъдат сключени над 80 споразумения с 37 общини. Обектите, които ще се финансират чрез тях, са на обща приблизителна стойност 36 000 000 лв. Над 1300 са разгледаните заявления, а срокът за реализация на проектите е 31 декември 2026 г.

Никога българските общини не са получавали такъв шанс и като размер на финансиране, и като подход, защото точно той ни позволява да финансираме чрез държавния бюджет най-важните проекти за общините, което при оперативните програми не винаги е така, каза кметът на Троян Донка Михайлова, която е и зам.-председател на НСОРБ. Тя изрази надежда редовният кабинет след изборите да прояви държавническа мъдрост и да продължи процеса.

Инж. Коритарова подчерта, че програмата не би трябвало да бъде спирана при подготвени документи. Кметът на Враца Калин Каменов се съгласи с нея и отбеляза, че това може да се постигне с промяна в Закона за устройство на територията, която да задължи комуналните дружества да възстановят изцяло инфраструктурата след извършване на аварийни ремонти. И допълни, че ще бъдат предприети стъпки необходимите промени да бъдат внесени в Народното събрание чрез НСОРБ.

След подписване на споразуменията кметовете могат да подадат към МРРБ искане за авансово плащане. Такова обаче трябва да бъде заложено в договорите с избраните изпълнители на строително-монтажни работи, обърна внимание Коритарова. И допълни, че се очакват новите заявления от общините по включените допълнително в програмата приоритетни проект чрез промените в Закона за държавния бюджет за 2024 г.

Related Articles

Определиха финалистите на проекта „Аз мога да строя – DELECTO“

Ученици от строителните гимназии се бориха за номинации Във финалите на проекта „Аз мога да строя – DELECTO“, организиран от КСБ участваха 62 ученици, разделени...

Училище „Максим Горки“ в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Осигурено е финансиране за изграждане на допълнителна сграда към Средно училище „Максим Горки“ в Стара Загора, информират от Общината. Разширението ще е в югозападната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ