20 C
Пловдив
вторник, май 28, 2024

МРРБ и Парламента ще приемат стажанти

Зам.-министри представиха програмата пред студенти от УАСГ и Софийския университет

Пред студенти в Университета по архитектура, строителство и геодезия и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОП „Региони в растеж” Ангелина Бонева и зам.-министърът Николай Найденов, служители на МРРБ и други институции обявиха предстоящата стажантска програма на министерството.

Поводът е, че има глад за кадри – и в частния, и в държавния сектор. Пред студентите зам.-министър Найденов обяви актуална информация около кадастъра и отбеляза, че неговата дигитализация е почти приключила. До няколко месеца ще има изцяло нова кадастрална информационна система. Работата в кадастъра изисква много сериозна експертиза. От едната страна стоят геодезистите, от другата страна е администрацията. Регионалният заместник-министър прогнозира, че заради липсата на кадри до няколко години възнагражденията на инженерните и архитектите ще достигнат нивата на тези на програмистите.

Обявено бе, че в Агенция „Пътна инфраструктура“ има много свободни работни места, а средата за работа е много добра. В Института по пътища и мостове, който е част от структурата на АПИ, може да се работи със специализирана техника, да се събират данни за пътищата като качество на настилката, геометрия, изследване, светлоотразителност на знаци, броене на трафика, има лаборатории, работа с географски информационни системи. Предстои и покупка на нови бусове с техника за проверка на качеството на пътищата, посочи той.

Акцентирано бе на нуждата от млади хора, които да въвеждат нови технологии в Националния център за териториално развитие към МРРБ, който се занимава с големите държавни проекти и стратегии, като например морския пространствен план и стратегиите за развитие. „Ако дадем 200 хил. лева на центъра да разпише стратегия, в следващите години по тази стратегия ще се харчат 5 млрд. лева“, обърна внимание зам.-министърът.

Снимка: МРРБ

Related Articles

Конференция „Тенденции и новации в областта на сградните обвивки“

Българската асоциация на фасадната индустрия организира конференция на тема: „Тенденции и иновации в областта на сградните обвивки“. Тя ще се проведе в периода 7-9...

Над 400 делегати участваха в 23-то общо събрание на КАБ

Реформиране на законодателството в архитектурно-строителния сектор, стартиране на продължаващо обучение, дигитализация на КАБ, създаване на комисия „антидъмпинг“, организиране на Венецианско архитектурно биенале 2025. Това...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ