2 C
Пловдив
неделя, декември 10, 2023

Монтираха „умни“ контейнери в габровския парк „Колелото“

Нови съдове за разделно събиране на рециклируеми отпадъци бяха поставени в парк „Колю Василев – Обов“, наричан от габровци парк „Колелото“. Посетителите ще могат да изхвърлят ненужните пластмасови и хартиени отпадъци в двата цветни контейнера, които са оборудвани с датчици за запълване, температура и местоположение.

„Умните“ контейнери са част от серията BinkyPal, разработена от габровска компания и с подкрепата на Общината.

Двата съда са предназначени за различен вид отпадък, а вградените в тях сензори предават информация в реално време относно заетия обем, което позволява извършването на различен тип справки и анализи относно сметосъбирането и сметоизвозването. Моделът BinkyPal IoT е предназначен за пластмасови отпадъци, които лесно се изхвърлят през кръглия отвор на съда. Захранването му се извършва чрез акумулаторна батерия, а ултразуков сензор замерва запълването на обема.

BinkyPal solar compact представлява парков съд за отпадъци от хартия и картон. Отварянето става чрез педал, разположен в долната част на контейнера. Оборудван е с компактен соларен панел, защитен от устойчив стъклен купол. В този модел е предвидена преса, която намалява обема на отпадъка, а оптичен сензор измерва запълването.

Иновативните контейнери за отпадъци са поредното технологично решение, което цели ефективното третиране на градските отпадъци и тяхното последващо рециклиране.

Related Articles

Спасяват 100-годишна сграда в Пловдив с благотворителен концерт в неделя

Пловдивското певческо дружество "Ангел Букорещлиев" и приятели организират на 10 декември (неделя) „Благотворителен концерт – матине“ с кауза за набиране на средства за реставрация...

Ремонтират Националния студентски дом с пари от Плана за възстановяване и устойчивост

Създаване на Национален фокусен център към Националния студентски дом в София позволява ремонтът на емблематичната сграда да се осъществи със средства от Националния план...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ