16 C
Пловдив
неделя, май 19, 2024

Монтират енергоспестяващо улично осветление в Асеновград

Община Асеновград кандидатства с проектно предложение „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в системата за външно изкуствено осветление“ по процедура „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“ на Национален план за възстановяване и устойчивост.

Предвижда се съществуващите конвенционални светлинни източници и осветителни тела да бъдат заменени със светодиодни (LED). Ще бъдат изградени автоматизирани системи за контрол и управление на уличното осветление, ще се рехабилитира съответната общинска техническа инфраструктура.

Припомняме, че около две години община Асеновград кандидатства за средства по процедура на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Тогава проектното предложение беше одобрено, но включено в списъка с резерви, поради недостиг на финансов ресурс по самата програма. Сега община Асеновград е определена като конкретен бенефициент по Инвестиция „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“. Средствата са осигурени от Националния план за възстановяване и устойчивост на България.

В плановете на Общината са да бъдат подменени 1747 броя стари натриеви осветители с нови LED такива и 128 електрически табла за улично осветление с вградени компоненти за системи за управление и мониторинг. На компютърна конфигурация ще се инсталира софтуер, позволяващ обединяването на данните от контролерите, монтирани в таблата, обработка на данните, ръчно и автоматично управление, измерване на параметри на работата на системата и др.

Related Articles

На 17 май: Започва ремонт на участък от Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитация на 65 км от пътя На 17 май започва основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлинския проход....

Черноморието в готовност за летния сезон. Летище Бургас с нови линии и чартъри

На работна среща в Бургас институции, кметове и екип от министерството обсъдиха готовността за успешното и спокойно протичане на туристическия сезон по Южното Черноморие....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ