13 C
Пловдив
неделя, април 14, 2024

Младежи дискутират обновяването на пространства

Представители на младежки и неправителствени организации, училища и общини могат да се включат в безплатни онлайн семинари за пространствено обновление, информираха от Община Габрово. Срещите ще се състоят през месеците март и април в рамките на международния проект „Изграждане на европейски диалог за увеличаване на младежкото участие в извънградските райони“ (Рlace Оut), част от който е и Общината.

Инициативата е насочена към повишаване на младежката активност и лидерство в извънградските райони на Европейския съюз. Чрез прилагането на градското възстановяване – концептуална рамка за подобряване на физическите и екологичните аспекти на районите, проектът цели да насърчи младите хора в ръководенето на политики за възстановяване на селските територии в Европа.

Основната цел на „Place Out!“ е възраждането на райони чрез възможности за учене на младите хора, живеещи в тях. Празни площи, пусти училища, фабрики или земи могат да окажат отрицателно въздействие върху качеството на живот, но са и неизползван потенциал и пропуснати ползи за местните общности. За да не останат занемарени, се дава гласност на вдъхновяващи трансформации, при които подобни пространства са се превърнали в примери на положителна промяна. Изоставени сгради се възраждат в оживени обществени комплекси, в които се провеждат събития. Творчески центрове се преобразяват артистично, привличайки туристи и засилвайки културната идентичност на територията. Обществени пространства получават нов живот като места за отдих, младежки зони, паркове, детски площадки и зелени площи, насърчавайки физическото и психическото развитие. Съвместните действия на десет партньора по проекта се провеждат в четири територии в Испания, Гърция, Италия и България.

Уебинарите ще се проведат на английски език. Програмата е публикувана на платформата за записване.

Related Articles

Средновековен некропол откриха археолози в зоната на бъдещата автогара в Созопол

Находките може да забавят строителството на обекта Интересни находки откриха археолози при разкопки на терена, на който ще бъде изградена новата автогара в Созопол....

Сливен с новоизградена улица

Изграждането на новата улица между булевардите „Бургаско шосе“ и „Хаджи Димитър“ е към приключване, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Остават довършителни работи и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ