22 C
Пловдив
вторник, юли 16, 2024

Младежи дискутират обновяването на пространства

Представители на младежки и неправителствени организации, училища и общини могат да се включат в безплатни онлайн семинари за пространствено обновление, информираха от Община Габрово. Срещите ще се състоят през месеците март и април в рамките на международния проект „Изграждане на европейски диалог за увеличаване на младежкото участие в извънградските райони“ (Рlace Оut), част от който е и Общината.

Инициативата е насочена към повишаване на младежката активност и лидерство в извънградските райони на Европейския съюз. Чрез прилагането на градското възстановяване – концептуална рамка за подобряване на физическите и екологичните аспекти на районите, проектът цели да насърчи младите хора в ръководенето на политики за възстановяване на селските територии в Европа.

Основната цел на „Place Out!“ е възраждането на райони чрез възможности за учене на младите хора, живеещи в тях. Празни площи, пусти училища, фабрики или земи могат да окажат отрицателно въздействие върху качеството на живот, но са и неизползван потенциал и пропуснати ползи за местните общности. За да не останат занемарени, се дава гласност на вдъхновяващи трансформации, при които подобни пространства са се превърнали в примери на положителна промяна. Изоставени сгради се възраждат в оживени обществени комплекси, в които се провеждат събития. Творчески центрове се преобразяват артистично, привличайки туристи и засилвайки културната идентичност на територията. Обществени пространства получават нов живот като места за отдих, младежки зони, паркове, детски площадки и зелени площи, насърчавайки физическото и психическото развитие. Съвместните действия на десет партньора по проекта се провеждат в четири територии в Испания, Гърция, Италия и България.

Уебинарите ще се проведат на английски език. Програмата е публикувана на платформата за записване.

Related Articles

Започва рехабилитацията на тротоарите около спирките на „Златни пясъци“

Община Варна започва рехабилитация на тротоарните настилки около спирките на градския транспорт, които обслужват КК „Златни пясъци“, информират от администрацията. Очаква се ремонтните екипи...

Осигуряват техническа помощ за зелени проекти

Фонд ФЛАГ е получил одобрение на проект, финансиран от програма LIFE на ЕК, за техническа помощ за зелени проекти. Скоро тази логистична, информационна и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ