16 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Министър Шишков: Ускоряваме строителството на скоростния път Видин-Ботевград

За три години трасето от Ружинци до Монтана ще бъде построено, прогнозира регионалният министър

Правителството прие решение за отчуждаване на имоти и части от имоти – частна собственост за изграждане на обект „Модернизация на Път 1-1 (Е-79) „Видин – Ботевград“ Имотите за отчуждаване се намират в землищата на селата Ружинци, Плешивец, Гюргич и Черно поле, община Ружинци, област Видин, село Каменна Рикса, община Георги Дамяново, селата Белотинци, Смоляновци, Клисурица, Винище, Горна Вереница, Долна Вереница и Войници, община Монтана, област Монтана.

Средствата, необходими за финансиране на процедурата по отчуждаване, ще бъдат осигурени от Агенция „Пътна инфраструктура“.

„С решението на правителството за отчуждаване на имоти по трасето на пътя Видин-Ботевград започваме да компенсираме забавянето на този изключително важен инфраструктурен обект и ускоряваме изграждането му“, заяви след заседанието на Министерския съвет министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Според него с решението се дава един ясен хоризонт за развитие на Северозапада. Министър Шишков прогнозира, че за по-малко от три години трасето от Ружинци към Монтана ще бъде построено.

Той коментира, че изграждането на скоростния път от Видин до Монтана не само е жизненоважно за Северозапада, но и ще даде възможност за изграждането на другото алтернативно трасе – от Монтана до София с тунел през прохода „Петрохан“, което би могло да се реализира с концесия. А това ще подобри свързаността не само в региона.

Related Articles

Модернизират осветлението в 14 столични района

Столичната община ще кандидатства по проект за модернизация на системата за изкуствено осветление в 14 района на София. Предложението предстои да бъде одобрено на...

Благоустрояват общинския парк в Джебел

Общинският парк „Горичката“ в град Джебел ще бъде изцяло обновен, съобщиха от пресцентъра на администрацията. Проектът предвижда изграждане на пътеки с настилка от асфалтобетон...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ