36 C
Пловдив
петък, юли 12, 2024

Министър Шишков: До дни даваме указания на общините за индексацията на договорите в строителството

Нова работна група поема юридическия казус с разплащането с пътните фирми

До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагането на индексацията на договорите в строителството. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройство арх. Иван Шишков по време на заседание на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. Той уточни, че това се налага защото общините, а и някои ВиК дружества са изразили притеснение около прилагането й. Министърът напомни, че след анализ е установено, че свободният финансов ресурс по ОП „Региони в растеж“ и „Околна среда“ е около 15% и с толкова може да се индексират целите договори за изпълнение на инвестиционни проекти, а не отделните строителни дейности в тях. Той уточни, че строителните договори са сключвани с общините, които са бенефициенти по ОПРР и, че те трябва да подпишат споразуменията за индексацията и да си поискат парите, които не могат да надвишават 15 процента спрямо целия договор.

Министърът посочи още, че ако 15-те процента от оперативните програми не покриват дължимите суми по индексацията, ще трябва да се предвидят допълнителни средства в бюджета за догодина, които да се изплатят на строителите. Според министър Шишков след като бъдат подписани споразуменията, ще стане ясна точната сума, която се дължи на фирмите за индексация на поскъпналите строителни материали и ресурси и отново апелира общините да сключат споразуменията.

Дискусионен остава въпросът с фирмите, които вече са изпълнили съвестно договорите си при сегашните условия, въпреки че попадат в хипотезата на необходимост от възможност за индексация.

Нова работна група ще дискутира казуса с разплащанията към пътни фирми, ремонтирали пътната мрежа чрез възлаганията за текущ ремонт и поддръжка, информира още министър Шишков. В състава ѝ ще бъдат включени представители и на министерствата на вътрешните работи, на финансите и на правосъдието, защото казусът с изплащането на оставащите 50% от общините суми е юридически. „На всички фирми е платено 50% от дължимото, независимо дали договорите са за текущ или основен ремонт. Това означава, че с плащането държавата е легитимирала тези договори. Строителните фирми са извършили възложените им дейности. Чисто правно те имат договори и възлагане. Работната група ще търси решение как да се справим с тази ситуация, да излезем с правно решение“, каза арх. Шишков.

Related Articles

Пясъчни мандали правят тибетски монаси в Бургас

Бургас домакинства през уикенда и днес на поредица от събития, свързани с културата, духовността и традициите на Изтока. В морския град има демонстрации на древното...

Община Стара Загора готова да обезщети собствениците на земи в парк „Бедечка“

Желанието на администрацията е местността да бъде запазена като зелена територия за отдих и рекреация в града Имаме готовност за обезщетяване на собствениците на земи...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ