14 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

Медоносна гора на мястото на сметище в Куклен

На мястото на нерегламентирано сметище по пътя от Куклен за село Руен ще разцъфти медоносна гора. Инициативата е на община Куклен и се реализира в седмицата на гората от 1-ви до 7-ми април. Това е първата от поредицата дейности за по-зелено бъдеще на общината, включващи облагородяването не само на незаконни сметища, но и създаване на повече зелени площи на територията.

Старото сметище по пътя за Руен е на площ от 3 декара. Предвижда се пространството да се превърне в дом на над 300 медоносни дървесни и растителни видове, като акация, липа, люляк, халезия, читалпа, кестен, лавандула и други. Поляната ще бъде затревена с медоносен микс от цветни и тревисти видове.

В бъдещата горичка ще се поставят покрити беседки за по-голямо удобство на жителите и гостите на Куклен.

Очаква се облагороденото място да се превърне в любимо зелено кътче за разходка и отдих извън градското ежедневие.

„Освен безспорната полза от заличаването на нерегламентираните сметища и облагородяването на повече зелени площи, инициативата ни има за цел и принадена стойност. Децата да обикнат природата и да научат повече за пчелите и важността им за екосистемата.” подчерта Мария Белчева.

Идеята е новата гора на Куклен, която предстои да се оформи, да се превърне в място за провеждане на „зелени“ инициативи и мероприятия.

Related Articles

Спортното министерство осигурява средства за ремонт за спортни училища в страната

Министерството на спорта осигури 15,6 милиона лева за ремонт в държавните спортни училища. Те се нуждаят от финансова подкрепа, за да обезпечат нормален учебен...

Изграждат пречиствателна станция в Свиленград

В Свиленград предстои изграждането на пречиствателна станция за питейна вода. На редовно заседание Общинският съвет гласува единодушно предложението на кмета арх. Анастас Карчев да...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ