34 C
Пловдив
понеделник, юли 15, 2024

Мащабна акция по залесяване във Враца

Във Враца започва мащабна акция за цялостно озеленяване на града. Идеята на местната управа е всеки квартал да има свой характерен дървесен вид, а отвисоко градът да изглежда като цветен пачуърк. Кампанията е част от инициативата „Зелена Враца“.

С помощта на ландшафтни архитекти вече е направено цветовото обособяване на пространствата, за да има яснота и предвидимост къде какво може да се засажда. Според предложената от Общината схема, градът е разделен на 11 зони, във всяка от които ще има преобладаващ дървесен вид. Така в един квартал ще ухае на липи, а в друг – на акация или люляк. Някои райони ще розовеят от див рожков, а други – от албиция или японска вишна. Някъде ще цъфти и дава плод бадем, а другаде – червенолистна слива. Схемата на разпределение на дървесните видове по квартали е публикувана в комуникационните канали на местната управа.

Задачата е дългосрочна, като се планира всяка година да бъдат засаждани по 1000 дървета. На по-късен етап ще бъде изградена поливна система, където е необходимо.

Инициативата започва със залесяване в четири района. Фиданките са дарение, а за засаждането им се разчита на доброволния труд на хората от тези квартали. От общинското комунално дружество ще направят изкопите за засаждане на дръвчетата. Общината осигурява ръкавици и инструменти. Идеята за доброволчеството е не толкова безвъзмездният труд, колкото врачани да се чувстват стопани на своя град.

Related Articles

Започва рехабилитацията на тротоарите около спирките на „Златни пясъци“

Община Варна започва рехабилитация на тротоарните настилки около спирките на градския транспорт, които обслужват КК „Златни пясъци“, информират от администрацията. Очаква се ремонтните екипи...

Проучване на Европейската градска инициатива

От какво се нуждаят градовете, е въпросът на Европейската градска инициатива (EUI) в ново проучване за предизвикателствата в големите населени места. Планирано за провеждане...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ