13 C
Пловдив
неделя, април 14, 2024

Мащабна акция по залесяване във Враца

Във Враца започва мащабна акция за цялостно озеленяване на града. Идеята на местната управа е всеки квартал да има свой характерен дървесен вид, а отвисоко градът да изглежда като цветен пачуърк. Кампанията е част от инициативата „Зелена Враца“.

С помощта на ландшафтни архитекти вече е направено цветовото обособяване на пространствата, за да има яснота и предвидимост къде какво може да се засажда. Според предложената от Общината схема, градът е разделен на 11 зони, във всяка от които ще има преобладаващ дървесен вид. Така в един квартал ще ухае на липи, а в друг – на акация или люляк. Някои райони ще розовеят от див рожков, а други – от албиция или японска вишна. Някъде ще цъфти и дава плод бадем, а другаде – червенолистна слива. Схемата на разпределение на дървесните видове по квартали е публикувана в комуникационните канали на местната управа.

Задачата е дългосрочна, като се планира всяка година да бъдат засаждани по 1000 дървета. На по-късен етап ще бъде изградена поливна система, където е необходимо.

Инициативата започва със залесяване в четири района. Фиданките са дарение, а за засаждането им се разчита на доброволния труд на хората от тези квартали. От общинското комунално дружество ще направят изкопите за засаждане на дръвчетата. Общината осигурява ръкавици и инструменти. Идеята за доброволчеството е не толкова безвъзмездният труд, колкото врачани да се чувстват стопани на своя град.

Related Articles

Представят обновените музеи – РИМ и РЕМО „Етър“ в Габрово

Представяне на реализираните дейности по обновяването на Регионалния исторически музей и на етнографския музей на открито „Етър“ ще се проведе в понеделник, 15 април...

Средновековен некропол откриха археолози в зоната на бъдещата автогара в Созопол

Находките може да забавят строителството на обекта Интересни находки откриха археолози при разкопки на терена, на който ще бъде изградена новата автогара в Созопол....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ