13 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

КСБ: България е единствената държава без работеща методика за индексацията

Необходимо е да бъде изработена единна инструкция за прилагането на методиката за индексация на строителни договори с публични възложители, за да се предотврати субективното й тълкуване от различните възложители. За това настояха представителите на Камарата на строителите в България (КСБ) на среща с председателя на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в 48-ото Народно събрание инж. Коста Стоянов.

България е единствената държава без работеща методика – от това страдат и фирмите, и бюджета, ще пострадат и проектите. Нужна е политическа воля за индексирането, заявиха от Камарата.

От браншовата организация представиха и становището си относно насоките за кандидатстване по програмата за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд.

Според КСБ предложените максимални референтни стойности за строително-монтажни работи са недостатъчни за успешно достигане на заложените цели като постигане на клас на енергопотребление „В“ или по-висок и минимум 30% спестяване на първична енергия, използване на възобновяеми енергийни източници и др. И за да бъдат изпълнени целите е необходимо повишаване на стойностите с 80 лв./кв. м. като за сгради до 8 надземни етажа с жилищно предназначение да са 310 лв./кв. м., а за сгради над 8 етажа – 330 лв./кв. м. В противен случай, намалените референтни стойности биха довели до риска от намален обхват на дейностите, лошо качество и до компрометиране на устойчивото енергийно обновяване на жилищния сграден фонд, е становището на КСБ.

В срещата участваха инж. Илиян Терзиев, председател на УС на КСБ и членовете Любомир Пейновски, инж. Любомир Качамаков, инж. Благой Козарев и Савин Ковачев.

Related Articles

Античният град Хераклея Синтика отвори врати за посетители

„Античният град Хераклея Синтика“ вече е отворен за посетители. Обектът е с впечатляваща визия, след като успешно се изпълни първият етап на проекта, изготвен...

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ