27 C
Пловдив
неделя, юли 14, 2024

Кметът на Свищов с книга за драматични моменти от историята на града

Описва пораженията от земетресението във Вранча през 1977 и отражението му върху архитектурата и хората

Пораженията от опустошителното земетресение във Вранча върху архитектурата и развитието на Свищов са един от акцентите в книгата „Травматичната памет на Свищов“. Нейн автор е кметът на Свищов д-р Генчо Генчев. На 1 март той ще представи своето изследване пред обществеността в града.

В близо 300 страници Генчев е събрал факти, експертни становища и лични истории. Те оформят изчистена и ясна картина на случилото се и отправят послание към съвременниците “Да бдим и да сме преди всичко – хора!” .

“Книгата е плод на 5-годишно проучване като част от работата ми по докторат. Проучих основно земетресението, сринало Свищов преди 47 години и белязало живота на местното население. В книгата са събрани покъртителни разкази на свидетели, спасители, нови факти, богат автентичен снимков материал“, споделя авторът.

ЛЮБОПИТНО

На представянето на книгата ще бъде показан и неизлъчван досега документален филм.

“Кадрите са запечатали работата на спасителните екипи, разчистването на руините, спасяването на затрупаните под тях хора. Филмът е заснет от оператор, който е бил изпратен на мястото на трагедията заради посещението на тогавашния държавен глава Тодор Живков. След това обаче тоталитарната власт забранила излъчването на лентата и дори дикторският текст е махнат. Авторът вече е доста възрастен, сам ме потърси като разбрал, че правя проучване, предостави ми филма, но не желае да се споменава името му”, обяснява д-р Генчо Генчев.

Related Articles

Покана за дискусия за бъдещия Мемориал на загиналите войници в парка на НДК

Дискусия за бъдещия Мемориал на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк ще се проведе днес 9 юли от...

Община Стара Загора готова да обезщети собствениците на земи в парк „Бедечка“

Желанието на администрацията е местността да бъде запазена като зелена територия за отдих и рекреация в града Имаме готовност за обезщетяване на собствениците на земи...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ