32 C
Пловдив
понеделник, юни 24, 2024

Кметът на Бургас: Собственици на стари къщи стартираха ремонти, нека и другите ги последват

„Писмата, които изпратихме до собствениците на стари къщи в центъра на града с предписания да предприемат действия по ремонт на фасадите, дават резултат. Вече стартираха отделни процедури и реални ремонтни дейности по укрепване и визуална промяна на сградите. Дългогодишната сага с Хатевата къща е напът да бъде разрешена. Очаквам собствениците да внесат в Община Бургас одобрен от Министерството на културата проект и да започне възстановяването на тази знакова бургаска сграда, каза кметът на Бургас Димитър Николов. Той уточни, че още няколко собственици на стари къщи също са предприели действия по подобряване на фасадите, както и за тяхното обезопасяване, за което им благодари.

Градоначалникът напомни на всички останали, които не са изпълнили предписанията за ремонт на сградите си за своя сметка, че Община Бургас стартира процедура за тяхното възстановяване в централна градска част. Вложените общински средства ще бъдат изискуеми по съдебен път.

Ето и резултатите от предприетите действия дотук:

– Община Бургас стартира процедура за жилищно-търговска сграда на пл. „Гаров“ №18. На собствениците са дадени указания за укрепване и предприемане на мерки по обезопасяване на строежа с цел предотвратяване на инциденти.

– За жилищно-търговска сграда на ул. „Иларион Макариополски“№2 / ул. „Граф Игнатиев“№7 са започнати строително-монтажни дейности по изпълнение на дадени предписания и указания.

– За жилищна сграда на ул. „Богориди“ № 54 са дадени указания за укрепване на недвижимата културна ценност, в т.ч. за предприемане на мерки по обезопасяване на строежа.

В Община Бургас е постъпила информация и кореспонденция от собствениците на три строежа- ул. Славянска №45; „Гаров площад“ и ул. „Богориди“. За единия е изявена готовност за предприемане на действия по дадените указания и предписания.

Към настоящия момент са налице 6 строежа с изготвена строителна документация.

От общо 223 сгради културни ценности в Бургас, 140 са в добро техническо състояние. Те са реставрирани и имат добър общ вид. След проверки и огледи на място, каквито Община Бургас осъществява регулярно, са констатирани 7 сгради в опасно състояние, с компрометирани фасади и конструкции. 40 сгради са с обрушени мазилки и повредени покривни конструкции. 36 сгради са в задоволително състояние, като имат само частични наранявания по фасадите.

Работата по тях трябва да продължи, а собствениците им могат да разчитат на пълно административно съдействие от наша страна, увери Николов.

Related Articles

КСБ разработи пътна карта в помощ на желаещите да строят

Камарата на строителите в България публикува на сайта си пътна карта с практически съвети за осъществяване на всяка инвестиционна идея, свързана със строителство. Прагматичното...

От София за Бургас: Първият влак с изцяло нови вагони тръгва в събота

Първият влак с изцяло нови вагони тръгва тази събота - 22 юни от София за Бургас, съобщават от БДЖ. Той ще изминава разстоянието между...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ