16 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

Кметът Иван Портних: Отварянето на Варна към морето трябва да продължи

Отварянето на Варна към морето е цел, по която работим от години и е важно тя да бъде надграждана, коментира кметът Иван Портних.

Това включва реализирането на проекти, които включват създаването на зони за водни спортове, за културни събития, вело трасета и други.

„Във Варна всички улици водят към морето, затова в продължение на няколко години направихме основни ремонт на важни улици като бул. „Цар Освободител“ и част от бул. „Приморски“, улиците в Гръцката махала – „Осми ноември“, „Цар Симеон“, ул. „Колони“ пл. „Екзарх Йосиф“ – Шишковата градинка, Градската градинка, бул. „Борис I“, бул. „Сливница“, „Сан Стефано“ и ул. „Преслав“, коментира кметът и още:

„Предстои да реализираме проект за облагородяване на зоната около жп гарата, включително с изграждане на нова общинска автогара“, заяви Портних.

Отново с цел отваряне на града към морето, Община Варна работи и по две пристанища. В „Карантината“ в момента са възстановени проектните дълбочини, в които могат да влизат и акостират плавателни съдове с газене до 1.5 метра.

Панорамната площадка на пристанището пък е проектирана като зона от която могат да се изнасят концерти и други културни прояви.

За рибарското пристанище „Варна“ е приключена обществената поръчка за укрепване, предстои подписване на договор с избрания изпълнител и начало на дейностите.

„За отваряне на Варна към морето обърнахме специално внимание на двата крайморски парка. За „Аспарухов парк“, който е втората Морска градина на Варна, е готов паркоустройственият план.

Районът вече вдъхнови варненци, които създадоха нови културни събития, които се провеждат там, като Международният фестивал Q-Jazz Festival Varna, Фестивалът за късометражно кино „Карантината“, „Най-дългата вечеря“, „Фестивал на хвърчилата“, Рок фестивалът и други.

Морската градина бе включена в европейски проект, чрез който се ремонтираха част от алеите, възстановени са кътове за отдих и розариума, оформени са детски и спортни площадки. Предстои изграждане на подземен паркинг с 600 места край Двореца на културата и спорта, който ще гарантира за удобен достъп в парка, коментира кметът на Варна.

Related Articles

Създават виртуална карта на изоставените училища в България

Продължава работата по българския павилион на 18-то биенале за архитектура във Венеция, информират от Камарата на архитектите в България. Като част от програмата на...

Столична галерия показва „Дом Мечта“

Артисти откриват пресечната точка между изкуство и дизайн "Домът мечта“ представя съжителството на изкуство и дизайн под един покрив. Експозицията в галерия „КО-ОП“ е от...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ