11 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

Класация: Най-добрите градове за живеене в света през 2022 г.

Световна столица на архитектурата за 2023 г., избрана от UNESCO, е сред тях

Според“ годишната класация за най-добрите за живеене градове в света през 2022, на списание „Economist Intelligence Unit – EIU“, една европейска столица е на върха. Без особена изненада -Виена е големият победител. Австрийската столица е класирана на първо място в списъка, така както през 2018 и 2019 г. беше първенец по качествен живот.

EIU класира общо 173 града по целия свят по различни критерии, включително здравеопазване, нива на престъпност, политическа стабилност, инфраструктура и достъп до зелени площи.

Виена е идеалното място за практикуване на изкуството „живот“. Австрийците и по-специално виенчани го наричат Lebenskunst – изкуството да живееш добре.

„За трети път през последните пет години Виена е начело в класацията ни. Градът предлага много възможности за култура и забавление, както и добра инфраструктура и цялостна стабилност“, мотивират резултатите от EIU.

Копенхаген, който UNESCO избра за Световна столица на архитектурата за 2023 г., заема второ място в глобалния индекс на най-добрите градове за живеене по света.


Копенхаген. Снимка: www.freepik.com

А Швейцария се нареди като единствената европейска страна в Топ 10 на класацията с два града – добре уреденият Цюрих зае третото място, а Женева – шестото.

Снимка:Виена – Austria Info

Related Articles

Въвеждат в експлоатация BG-ALERT догодина, на 29 ноември е националният тест

В сряда, 29 ноември, между 12.00 и 12.30 часа е националният тест на системата BG-ALERT. За да се получи тестовото съобщение, е достатъчно телефоните да...

Изследват с томограф дърветата в Пловдив

Маркират опасните за санитарна сеч След снежната буря, която връхлетя Пловдив шест бригади от ОП „Градини и паркове” работят още за отстраняване на падналите дървета....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ