8 C
Пловдив
четвъртък, декември 7, 2023

КАБ одобрява терена за бъдеща детска болница, но иска международен конкурс за проектиране

Служебните министри на здравеопазването и на регионалното развитие съобщиха, че окончателно е избран най-подходящият терен за изграждане на Национална многопрофилна болница за активно лечение на деца. Теренът е почти 40 декара, отговаря на критериите за модерна европейска детска болница и се намира в кв. „Горна баня“. Ето и гледната точка на председателят на Камарата арх. Владимир Милков, огласена чрез БТА.

Арх. Милков посочи, че в момента към терена има затруднен транспортен достъп, но общината ще трябва да направи важна крачка и да построи последната отсечка от Околовръстния път. Когато тази отсечка стане готова, ще има много добър транспортен достъп на линейки и автомобили до територията на бъдещата болница, допълни той.

От Камарата ще продължаваме да настояваме да се обяви международен конкурс за проектиране на болницата, допълни арх. Милков. „Тези, които ще възлагат проектирането на болницата, трябва да забравят веднъж завинаги думата „инхаус“ възлагане и думата „инженеринг“, добави той. Трябва да бъде подготвено едно изключително експертно задание, което е предмет на отделна обществена поръчка, и след това, когато то бъде готово, ще държим да бъде обявен международен архитектурен конкурс, посочи още арх. Милков. По думите му болничното проектиране е доста специфична област и затова е нужно да се ползва световният опит. „Готови сме да окажем съдействие за подготовка на конкурса“, допълни арх. Милков.

Related Articles

София: Завърши етап от реконструкцията на Централни хали

Емблематичните за София Централни хали ще отворят врати през пролетта на 2024 г., информират от чуждестранната верига, която придоби сградата и започна нейната реконструкция...

Улесняват правилата за проектиране на нови сгради с близко до нулево енергийно потребление

Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № РД-02-20-3 от 9.11.2022 г. за техническите изисквания към енергийните характеристики на сгради облекчава прилагането...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ